Det melder Visa og Mastercard i pressemeldinger onsdag.

Fra og med onsdag kan norske forbrukere med Visa-kort bruke Apple Pay til betalinger med mobile enheter. Det samme gjelder Mastercard.

Det er i første omgang kun tilgjengelig for kunder med kort i Nordea og Santander Bank. Straks vil det også være tilgjengelig i Sbanken.

Fungerer som digitalt betalingskort

– Vi ønsker Apple Pay velkommen til Norge. Visa har støttet lanseringen av Apple Pay over hele verden, og vi er stolte over å bidra til at en innovativ betalingsløsning nå også er tilgjengelig for norske forbrukere, sier norgessjef i Visa, Jens Nes, i pressemeldingen.

De siste årene er kortene utstyrt med en trådløs «chip» som gjør at kunden kan betale bare ved å holde bankkortet over betalingsterminalen i ett sekund. Er beløpet over 200 kroner, må man i tillegg taste inn pin-kode.

Nå kan du altså bruke mobilen din i stedet for kortet når du betaler i kassen.

Apple Pay er ikke en egen app, man trenger bare skanne inn betalingskortene i Wallet-appen som alle har på Iphone. Nordeas kunder kan også aktivere Apple Pay i sine kort i mobilbank-appen. For å betale holder man Iphonen over terminalen og den vil fungere som et digitalt Visa-kort. For å gjennomføre handelen, må skjermen på telefonen være låst opp.

For Mastercard er Apple Pay kun tilgjengelig for kunder i Nordea.

Skal være sikrere

Ifølge Visa skal Apple Pay være enda sikrere enn andre digitale betalinger. Sensitiv kortinformasjon erstattes med en sifferkode, en såkalt «token», som er unik for den enkelte enhet. På den måten deles aldri konto- eller kortinformasjon. Hver transaksjon er autentisert med en unik og dynamisk sikkerhetskode. Det er ingen øvre verdi på Apple Pay-transaksjonen, og kunden godkjenner betalingen ved bruk av Touch id eller Face id, som er tilgjengelig på Iphone X.

Apple Pay er støttet av Iphone SE, Iphone 6 eller senere modeller, samt klokken Apple Watch.

Norge er sist i Skandinavia

– Vi er glade for å kunne tilby Apple Pay til kundene våre, det er en svært brukervennlig løsning. Jeg er sikker på at dette vil gjøre hverdagen enklere for mange, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge i en pressemelding.

Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge.
Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge. (Foto: Javad Parsa)

Banken har 1,7 milliarder korttransaksjoner per år. Høsten 2017 lanserte Nordea tjenesten i Danmark, Sverige og Finland.

– Erfaringene derfra er at kundene virkelig liker betalingsløsningen og at de blir positivt overrasket over hvor enkelt det faktisk er, sier Storset.

Netthandel

Netthandel i applikasjoner eller nettsider som aksepterer Apple Pay gjennomføres med Touch id eller ved å dobbeltklikke på sideknappen og titte inn i Iphone X for å autentisere med ansiktsgjenkjenningsteknologien Face id.

Dermed trenger man ikke lenger fylle inn kortnumre eller leveringsadresse. Tjenesten kan også benyttes på Ipad Pro, Ipad femte generasjon, Ipad Air 2, Ipad mini 3 eller nyere modeller.

Apple Pay kan også brukes i Safari på Mac lansert etter 202 som kjører på operativsystemet MacOS Sierra. (Vilkår)

Sånn lager du kake i bilen
02:04
Publisert: