Norske husholdninger har stadig høyere gjeld enn tidligere, og dette gjør at nivået på styringsrenten de kan leve med over tid blir lavere.

- Mens den rundt år 2000 lå på anslagsvis 6 prosent, er den etter våre beregninger nå på cirka 4 prosent. En høy gjeldsgrad gjør at husholdningene er mer eksponert mot uforutsette inflasjonssjokk som vil resultere i rask og sterk renteoppgang. Gjeldsgraden bør derfor ned i årene fremover, noe vi oppfatter Norges Bank også ønsker. Boligboomen vi ser tilløp til nå må derfor påregnes å bli kortvarig, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i dagens Økonomisk Oversikt.

- Drevet av det lave rentenivået
Juel peker på at boligmarkedet i Norge snudde raskt, allerede ved årsskiftet, og at oppgangen senere er forsterket.

- Både oppgangen i boligmarkedet og i privat forbruk er drevet av det lave rentenivået. Selv om vi venter at Norges Bank vil begynne å heve renten allerede i høst, vil den trolig fortsatt være lav i 2010. Derfor anslår vi god vekst i privat forbruk også neste år, og videre oppgang i boligprisene, dog i et langsommere tempo. Vi venter også at boligbyggingen vil ta seg opp i 2010, skriver Juel.

- Boligprisene vil passere forrige topp
Før finanskrisen brøt løs ifjor høst hadde Norges Bank hevet styringsrenten til 5,75 prosent.

- Det var et nivå som virket klart dempende på boligpriser, boligbyggingen og privat forbruk. Husholdningenes gjeldsgrad (gjeld i forhold til disponibel inntekt) var blitt svært høy, men ville trolig ha falt de neste årene dersom ikke finanskrisen hadde ført til at Norges Bank satte renten kraftig ned. Trolig ville vi i flere år fremover opplevd moderat nedgang i boligprisene og relativt lav boligbygging. Denne korreksjonen ble stoppet da renten ble satt kraftig ned. Gjeldsgraden har i stedet fortsatt å øke og boligprisene vil i høst trolig passere forrige topp som var sommeren 2007.



Les også:
Tidenes høyeste boligpriser
Obos-prisene skyter i været
Øker boligssalget med 30 prosent
- En ganske heftig prishøst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.