Oslos nyeste, mest eksklusive bydeler langs fjorden markedsføres som urbane, trendy og fulle av liv.

Men de vil trolig bli befolket av seniorpar rundt de 60 pluss, skriver Dagens Næringsliv.

Tall DN har innhentet viser at disse bydelene neppe vil bli dominert av unge og småbarnsforeldre – snarere besteforeldre.

For det er særlig kjøpergruppen rundt pensjonsalder og tiåret før som dominerer eiendomsmeglernes kjøperstatistikk.

På eksklusive Tjuvholmen ved Aker Brygge er 45 prosent av kjøperne mellom 50 og 70 år. På Sørenga på østsiden av Oslofjorden er omtrent halvparten av kjøperne 50 år eller eldre.

Dermed blir det i stor grad pensjonister, og de som planlegger alderdommen, som får nyte den spektakulære fjordutsikten fra de nybygde leilighetene i årene fremover.

«Empty nesters»
Markedsansvarlig hos Sørenga Utvikling KS Trude Larsen har lagt merke til at mange av leilighetskjøperne kommer flyttende fra bolighus:

– Som utbyggere ser vi at det er en trend over hele landet å flytte til leilighet når barna har flyttet ut. Og så godt som eneboligmarkedet er i Oslo, får man finansiert en god og romslig leilighet på Sørenga ved salg av huset, sier Larsen til DN.

På Sørenga er bare tomtebelastningen per leilighet på rundt én million kroner.

Og eiendomsmeglerne kjenner godt til seniorparene.

– De ønsker seg tøffelavstand til kaffelatte og praktiske leiligheter, sier megler Miguel Sørholt hos Privatmegleren. Han har selv solgt en rekke leiligheter til slike kjøpere.

Mange vil flytte
Utflyttede barn, dårlige knær og store hager: Mange som nærmer seg pensjonsalder ønsker å flytte på grunn av for stor plass eller upraktiske boliger.

Ifølge Statistisk Sentralbyrås Levekårsundersøkelse fra 2007, synes 41 prosent av aldersgruppen mellom 50 og 66 år at boligen er for stor.

Kun en tredjedel av aldersgruppen syntes boligen var passe stor. Samtidig viser en undersøkelse fra Nordea utført i 2008 at en tredjedel av oss ønsker å flytte til en mer egnet bolig, mens noe færre ønsker å bo mindre.

Nordea har utført beregninger som viser at ikke alle vil spare penger på å bytte fra bolig til leilighet. Bare i Oslo vil man spare penger på å flytte fra en villa på 200 kvadratmeter til en byleilighet på 100 kvadratmeter.

Les også: - Det er ingen boligmangel i Norge

Bygger mest der folk ikke vil bo



- Boligen gjør deg aldri mer rik
(2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.