I januar i år vedtok Bankklagenemnda at DnB Nor må gi kunden Ivar Petter Røeggen 266.000 kroner i erstatning.

DNtv:Se video-intervju med Ivar Petter Røeggen og Randi Flesland

Les også: Sviende nederlag for DnB Nor

Årsaken er at banken har solgt, og lånt penger til, strukturerte spareprodukter med alt for små sjanser til positiv avkastning.

Men DnB Nor nekter å rette seg etter Bankklagenemnda, og i slutten av mai tar derfor Forbrukerrådet ut rettslig stevning på vegne av kunden.

 

Team Røeggen
Blant de mange kundene som føler seg lurt til å kjøpe spareprodukter som var mye dårligere enn de ble fremstilt, har Forbrukerrådet sett seg ut Ivar Petter Røeggen som den perfekte pilotsak.

Saken er bygget opp som en prinsippsak, og det er ikke de 266.000 kronene Røeggen tapte man egentlig er på jakt etter - men en dom som slår fast at bankene har solgt råtne spareprodukter over hele linjen. Et tap i retten kan derfor påføre bankene enorme tap, som erstatninger i mange titalls tusen lignende saker.

Skal vi akseptere at en profesjonell bank selger søppelprodukter til småsparere som stoler på dem? John Christian Elden

- Vi er opptatt av å hjelpe flest mulig, raskest mulig. Nå har vi satt sammen Team Røeggen, og denne saken skal vi vinne, erklærer forbrukerdirektør Randi Flesland.

- Søppelprodukter
Og det er derfor ikke hvem som helst de har plukket ut til å tale bankkundens sak: Advokat John Christian Elden.

- Det er en spennende sak. Det handler om hvorvidt vårt samfunn skal akseptere at en profesjonell bank skal få selge søppelprodukter til småsparere som stoler på dem, og der bare banken tjener penger på det. I disse Aker-tider bør svaret være nei, sier Elden i en kommentar til DN.no.

Diskutér saken under artikkelen.

Forbrukerrådet tar hele kostnaden med å føre saken, og kunden Ivar Petter Røeggen setter stor pris på at de ikke akkurat snur på kronen av den grunn i valget av advokat.

- Jeg er bare en vanlig såkalt uprofesjonell småsparer, og det er en tilfeldighet at det er akkurat jeg som sitter her nå. Så jeg er kjempefornøyd med å ha fått Elden, sier han.

Også Forbrukerrådet uttrykker stor tilfredshet med å ha fått den erfarne og profilerte advokaten på laget:

- Vi valgte John Christian Elden fordi han har et godt team rundt seg. Han har laget et profesjonelt opplegg, han har vunnet tidligere saker mot DnB Nor og ikke minst har han rett til å møte i Høyesterett, sier Flesland.

Trolig til Høyesterett
Det siste er viktig fordi Forbrukerrådet forventer at saken går helt til topps i det norske rettsapparatet.

- Vi tror DnB Nor skjønner at dette er en prinsippsak som kan bety milliardutgifter for dem og andre banker om han vinner frem, sier Flesland.

Forbrukerrådet anslår at så mange som 154.000 nordmenn kan ha kjøpt produkter som ligner dem Røeggen kjemper om erstatning for. Det er beregnet at tapene kundene har lidt, beløper seg til opp mot 14 milliarder kroner.

Les også: Disse 35 spareproduktene kan gi deg erstatning

DnB Nor på sin side er klar for å ta kampen.

DnB Nor: Derfor kan vi vinne i retten

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.