Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte i dag en artikkel som tar for seg hvordan den nye pensjonsreformen påvirker samlede inntekter for personer mellom 62 og 67 år.

Konklusjonen er at de som tar ut opparbeidet alderspensjon fra 62 år i gjennomsnitt er klart mer velstående fra før, enn de som venter med å ta ut alderspensjonen.

62-åringer som mottok alderspensjon i 2011, hadde en gjennomsnittlig samlet inntekt på 608 000 kroner, hvorav 77 000 kroner i alderspensjon. De som ikke tok ut alderspensjon, hadde til sammenligning gjennomsnittlig samlet inntekt på 345.000 kroner.

SSB registrerte i 2011 drøyt 35.000 personer i alderen 62-66 år som tok ut alderspensjon.

Gullpensjonistene
Fra 2011 gjorde nye regler det mulig for personer med tilstrekkelig opptjening å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år. Regelen om avkortning av pensjonen mot vanlig lønnsinntekt er også fjernet.

Kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, er ikke overrasket over at det er de allerede høytlønte blant oss som benytter seg av den nye muligheten til å hente ut alderspensjon så tidlig som 62 år - samtidig som mange fortsetter å jobbe.

- Det blir på en måte to lag, de som har råd til å gå av tidlig og de som ikke har det, og vi har sagt det lenge at det ville bli sånn, sier Dalsbø.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

 

DN.no har i flere år omtalt dem som i det nye systemet kan kombinere tidligpensjon og lønnsinntekt som "gullpensjonistene".

Les også: Pensjonist med 32.000 i måneden

Dalsbø er ikke i tvil om at det er akkurat det man har fått.

For selv om reglene i utgangspunktet er like for alle, er det slett ikke alle som faktisk kan benytte seg av muligheten til "dobbel" inntekt de siste årene før man virkelig pensjonerer seg fra jobben.

- Det å kunne ta ut tidligpensjon vil være en luksus som er få forunt, påpeker Dalsbø.

Ikke for de ubemidlede
En forkl#229 på hvorfor de som ikke tar ut alderspensjon fra 62 år i snitt tjener bare drøyt halvparten av de som tar ut tidligpensjon, er å finne i regelverket. For å i det hele tatt være kvalifisert til å ta ut tidligpensjon må man nemlig først ha tjent såpass bra og/eller jobbet så pass lenge at man har fylt opp pensjonskontoen din i Nav nok til at det gir grunnlag for garantipensjon. Garantipensjon tilsvarer det man før kalte minstepensjon, og tilsvarer minst to ganger grunnbeløpet (G) i folketrygden (per i dag 170.490 kroner).

Og selv om man skulle ha kommet seg over nivået for garantipensjon, og således være kvalifisert til å ta ut tidligpensjon fra 62 år, vil mange finne ut at det ikke er nok penger å leve for.

- For å kunne benytte seg av tidliguttak, må man både ha tjent opp nok pensjon, men man bør også ha spart sjøl, sier Dalsbø i DNB.

Han tror mange får seg en overraskelse når de oppdager at uttak av pensjon fra 62 år i praksis er forbeholdt dem som allerede tjener mye, eller har spart opp egne midler.

- Jeg tror det er mange, ikke minst ektepar som har planlagt å tilbringe pensjonstilværelsen sammen, som oppdager at de ikke har råd eller fordi den ene ikke kvalifiserer til tidliguttak. Derfor handler det om å starte planleggingen tidlig. Når du nærmer deg pensjonsalderen, er det for sent å spare, sier Dalsbø.

- Er det et problem at det er de fra før rike som får enda mer å rutte med gjennom tidligpensjonsordningen?

- Det vil nok bli et problem for dem som ikke har mulighet til å gå av med pensjon tidlig, men jeg synes det blir feil å kalle systemet urettferdig. Tanken bak det nye pensjonssystemet er jo nettopp å få folk til å stå lengere i arbeid, og her belønnes de som har stått lenge i jobb og sparer selv. Det har jo også alltid vært forskjeller på de som er rike og de som ikke er så rike gjennom alle tider, så det er ikke noe nytt.

Usikkert hva som lønner seg mest
Det er verdt å merke seg at de store forskjellene mellom de som tar ut tidligpensjon og de som ikke gjør det trolig vil bli betydelig mindre når begge gruppene skal basere inntekten kun på pensjoner. De som tar ut tidligpensjon får nemlig, alt annet likt, lavere årlig alderspensjon fra folketrygden enn de som venter med å ta ut pensjonen, fordi pensjonsbeholdningen fordeles over antall år man statistisk har igjen å leve.

Et annet spørsmål er om det lønner seg, rent økonomisk, å ta ut pensjon på toppen av en høy lønn. Det gir høyere skatt på lønnsinntekten, samt reduserer fremtidige årlige alderspensjonsutbetalinger.

- Det går ikke an å gi noe klinkende klart svar på hva som lønner seg mest. Det er mange faktorer som avgjør, og fasiten får du ikke før du har gått i graven, sier Dalsbø - og nevner noen av tingene man bør tenke på før man bestemmer seg for å gå for tidliguttak av pensjon eller ikke.

- Om du har god helse skal du trolig fordele pensjonen på mange år. Det taler for å vente med uttaket. Omvendt hvis du kjenner at helsen skranter. Om du kommer på gamlehjem, stikker uansett staten av med mesteparten av pensjonen. Det taler for å ta den ut tidlig, konkluderer Dalsbø.

Han anbefaler alle å benytte pensjonskalkulatorene som både Nav og en rekke banker og forsikringsselskap tilbyr. Disse kan gi gode estimater på hva som lønner seg gitt visse premisser.

Les også:

<b>Jippi! Pensjonskalkulatoren sier jeg blir rik! </b>

<b>Grepene som sikrer deg god pensjon</b>

<b>Superlønnsom pensjonsp#229 kan bli pensjonsfelle</b>

<b>Høyere pensjon enn lønn - uten ekstra sp#229</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.