Boligprisene vil stige ytterligere det neste året, men så blir det full stopp, spår økonomene i DNB Markets.

- Det ser sånn ut, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til DN.no.

Svært gunstige forhold i norsk økonomi har bidratt til en kraftig oppgang i boligprisene de siste årene. Bare siden bunnen etter finanskrisen i 2008 har boligprisene steget med 44 prosent.

Full stopp
Nå mener imidlertid Aamdal og de andre økonomene i DNB Markets at de gunstige forholdene som har bidratt til veksten i boligmarkedet vanskelig kan bli så mye bedre:

  • Svært lave renter er på vei opp igjen
  • Den høye veksten i inntektene kan ikke fortsette i samme tempo
  • Arbeidsledigheten vil stige litt fra et svært lavt nivå
  • Boligbyggingen tar seg opp og dermed øker tilbudet av boliger

Alt sammen vil bidra til at prisveksten stopper opp, mener Aamdal.

- Her ligger vi på gunstige nivåer og vekstrater som trekker boligprisene mye opp. Vi har gjort det en god stund og det skal mye til å forsterke de effektene.

- Det kan vanskelig bli bedre enn det er i dag?

- Ja, det er noe med det. Vi tror på lavere inntektsvekst og en ledighet som stiger litt. Ikke mye, men litt, og derfor får vi ikke den nedgangen i ledigheten som har vært en viktig driver for boligprisene. Og rentene, som har falt og bidratt positivt, er på vei oppover når vi ser noen år frem. I tillegg har boligbyggingen kommet godt igang igjen og bidrar på tilbudssiden, sier Aamdal.

Fare for krasj
I sine nye prognoser som ble lagt frem torsdag spår DNB Markets at boligprisene vil stige med nye 7,5 prosent til neste år. Senere ser meglerhuset for seg at boligprisveksten vil flate helt ut.

- Her tror vi på et omslag, men ikke markante justeringer. Vi tror at boligpristoppen blir nådd og at vi kan få en avtagende prisutvikling på sikt, sier Aamdal.

- Men ingen fare for at markedet krasjer?

- Jo, det er det absolutt. Det kan vi ikke utelukke, sier Aamdal.

Kan få brått omslag
I en situasjon der markedsaktørene ser at det kommer et omslag, kan resultatet bli en selvforsterkende effekt som får boligprisene til å falle mye.

- Kjøperne ser at det er et omslag og velger å vente litt, mens selgerne tenker at nå er det på tide å skynde seg og få boligen ut. Da blir det mange boliger ute, få kjøpere og så faller prisene mer markant.

- Vi har sett tidligere at omslagene kan komme mye bråere enn vi ser for oss. Risikoen er der, men de underliggende driverne tyder ikke på at det skulle komme den typen markante omslag, sier Aamdal.

LES OGSÅ:

Tenketank advarer mot boligboble

Boligprisene doblet siden 2000

Dette kan få boligprisene til å rase - og derfor skjer det neppe

Spår nedtur i boligmarkedet

Her stiger boligprisene dobbelt så mye som i Norge

- Ikke la deg lure av rekordlav fastrente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.