Silje Lund (19) og Ida Sten (20) er bare så vidt igang på den lange veien mot egen bolig. Ida har akkurat begynt å spare i Boligsp#229 for ungdom.

- Det var pappa som sa jeg burde begynne å spare i BSU, sier Ida.

Silje sparer ikke noe i ordningen enda - blant annet fordi hun tjener for lite til å kunne utnytte skattefradraget.

- Jeg skal begynne å sette penger i BSU så snart jeg tjener nok penger. Jeg vil klare meg selv og satser ikke på at foreldrene mine skal hjelpe meg inn i boligmarkedet, sier hun.

Men undersøkelser viser at bare et lite mindretall unge mellom 13 og 34 år sparer i Boligsp#229 for ungdom (BSU), og at enda færre utnytter ordningen fullt ut.

I et boligmarked med rekordhøye priser og strengere krav til egenkapital for å få boliglån, bør de fleste unge spare mer enn de gjør i dag.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea mener BSU-ordningen selv har mye av skylden for at ungdom sparer for lite - og tar derfor til orde for at BSU-ordningen bør endres slik:

  • Innføre fremførbart skattefradrag, slik at unge kan spare mens de ikke har skattbar inntekt, og få skattefradraget når de tjener mer penger senere i livet.
  • Øke det totale maksimalbeløpet fra 150.000 til 300.000 kroner.
  • Øke det årlige maksimalbeløpet fra 20.000 kroner til 50.000 kroner, slik at man kan rekker å fylle opp det årlige maksimalbeløpet når man får høyere inntekt.

Blant de politiske partiene på Stortinget er det imidlertid full splittelse i synet på hva som er det beste virkemiddelet for å hjelpe de unge inn på boligmarkedet.

Mens de borgerlige partiene støtter styrking av BSU-ordningen, ønsker venstresiden heller å satse på andre tiltak.

Arbeiderpartiet: Gavner bare bankene og de allerede velstående

Marianne Marthinsen Stortingsrepresentant, AP Finanskomiteen:

- Det kommer ikke som noen stor overraskelse at folk i banknæringa tar til orde for bedre BSU. DNB har kjørt gjentatte kampanjer for økt BSU. Jeg tror de fleste skjønner at dette ikke er noe de bruker store summer på av omtanke for de som står utenfor boligmarkedet.

- Vi bør er opptatt av at unge skal få gode muligheter til å komme seg inn på boligmarkedet. En ansvarlig økonomisk politikk som sikrer arbeidsplasser og en stabil rente, er viktig for alle, også unge boligsøkende. Startlånordningen har blitt kraftig utvidet slik at flere får hjelp til å etablere seg i boligmarkedet. Regjeringen endret BSU-ordningen i 2009 slik at maksimalt årlig sparebeløp økte fra 15 000 til 20 000 kroner og samlet sparebeløp fra 100 000 til 150 000 kroner. I den aktuelle aldersgruppen, dvs. personer i alderen 17–33 år, var det om lag 26 pst. som benyttet BSU-ordningen i 2009. Av disse fikk 42 pst. maksimalt skattefradrag. Det betyr at bare 11 pst. utnyttet ordningen fullt ut med gjeldende beløpsgrenser. En evt. økning vil derfor bare treffe et lite mindretall av gruppen 17-33 år.

SV: Bruker heller pengene på studentboliger

SV går mot disse forslagene. BSU-ordningen koster 830 millioner kroner i 2013. Det er ingenting som tyder på at å styrke ordningen ytterligere vil bedre situasjonen for førstegangsetablerere generelt. Derimot vil det være en målrettet støtte til de som allerede har råd til å spare mye.

Finanspolitisk talsperson for SV, Geir-Ketil Hansen:

- Dette forslaget vil ikke hjelpe stort og det er forholdsvis kostbart. Bare forslaget om økning til 300.000 kroner alene vil koste 130 millioner kroner.

- Det finnes mange bedre måter å bruke pengene på for å avhjelpe situasjonen på boligmarkedet. 130 millioner kroner vil for eksempel være nok til å sette i gang utbygging av 500 nye studentboliger.

Senterpartiet: Vil gi inntil 100.000 i skattefradrag

Vi har programfestet å øke det maksimale årlige sparebeløp til 50.000 kroner og det maksimale totale beløp til 500.000.

- Det burde monne, sier sekretariatsleder Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiets stortingsgruppe.

Partiets BSU-forslag vil øke det maksimale skattefradraget fra dagens 30.000 kroner til 100.000 kroner til sammen.

Fellesforslag fra Frp H, Krf og V
De borgerlige partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre hadde et felles forslag til Statsbudsjettet 2013:

Heve øvre grense på totalt sparebeløp til 300.000 kroner, heve årlig maksimalt sparebeløp til 25.000 kroner og øke skattebegunstigelsen til 28 prosent.

Dette forslaget vil øke maksimalt skattefradrag fra dagens 30.000 kroner til 84.000 kroner til sammen.

Høyre:

- Vi deler bekymringen for at dagens BSU-ordning ikke er tilstrekkelig for å spare opp den nødvendige egenkapitalen for å etablere seg i boligmarkedet, sier Rikke Sjøberg.

Fremskrittspartiet:

- Vi er åpne for å øke det det årlige sparebeløpet ytterligere (ut over fellesforslaget, se over), sier kommunikasjonsrådgiver Lars Joakim Hanssen i FrPs stortingsgruppe.

- Vi er klar over at BSU-ordningen ikke er den beste måten å hjelpe unge inn i boligmarkedet. Vi må også fjerne dokumentavgiften, fjerne egenkapitalkravet og gjøre noe med regelverket som fordyrer bolig (TEK 10 og plan- og byggningsloven), legger han til.

Tviler på om de vil klare det
De to ungdommene Ida og Silje ønsker en rausere BSU-ordning velkommen - men de er litt usikker på om de vil klare å utnytte den maksimalt.

- Om maksimalgrensene økes veldig mye, tviler jeg egentig på om jeg klarer å utnytte den helt, sier Ida.

- Nå ville jeg ikke hatt sjanse til å utnytte en mye høyere sparegrense, men kanskje etter hvert når jeg får meg jobb og tjener mer, sier Silje.

Les mer på DN.no idag:
Partitoppene svarer på de viktigste spørsmålene om norsk økonomi
50 under 30: Dette skal vi stemme
De skriver bøker, men lar andre ta æren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.