Drømmer du om yogaferie i Goa i India, vinsmaking på en vingård i Frankrike, engleskole, surfetur til heftige bølger, laksefiske eller golf i midnattssol?

Dét er du ikke alene om. Flere og flere velger å dyrke personlige interesser i ferien sin, viser ferske tall fra Virke Reise.

- Hvis du virkelig vil fiske storlaksen, klatre et helt spesielt fjell i Sør-Amerika, gå Marcialonga eller forfølge andre lidenskaper du måtte ha, er det nesten ikke grenser for hvor mye penger du vil bruke på akkurat det. Dette er en trend vi har fulgt lenge og som bare vil vokse videre. Her ligger det et kjempemarked, sier Hilde C. Solheim, direktør Reise Norge i Virke.





Menn planlegger i større grad enn kvinner å bruke ferien til jakt og fiske, sport og idrettsarrangement. Kvinner planlegger på sin side i større grad å bruke ferien på velvære/spa.

Andelen som bruker feriedagene til å bedrive sport øker med økende utdanning og inntekt. Andelen er også høy blant studenter.

- De norske aktørene som kan tilby god kvalitet i disse nisjene, de vil vokse godt fremover. Vi ser blant annet at interessen for å dra på festivalferier er økende, enten det dreier seg om Titano eller Hove. Slike festivaler er gigantiske verdiskapere: I Nord-Norge sier hele 50 prosent at de har tenkt seg på festival i år, forteller Solheim.

Nok penger å reise for
"Egotripp-ferien" er den største endringen Virke Reise ser i reiselandskapet, de inkluderer også de typiske "mors shopping & champagne-turer" og "fars fotballturer".

- Ferie - dét prioriterer vi. Og nordmenn har nok penger å reise for. Vi vil reise både i Norge og til utlandet, og vi ser at disse selvrealiserende reisene ofte kommer i tillegg til den årlige sol og varme-ferien, sier Hilde C. Solheim.

Rolf Forsdahl, direktør Reise Utland i Virke, understreker at hovedferien ofte er kompromisset, da man reiser et sted med hele familien.

- Men i kortferiene kommer gjerne ego-driven frem. Da står opplevelsene sterkt, og vi tar ofte hobbyer og lidenskaper med inn i disse feriene. Kortferier og weekendturer er det vi kutter ned på i dårlige tider, men som prioriteres høyere i høykonjunkturtider, opplyser Forsdahl.

 

Ferieturist i ulike roller
I gode tider kan den samme turisten steppe inn i ulike roller:

- Hovedferien tar man gjerne sammen med familien, én ferie blir "guttetur" eller "jentetur", mens en tredje ferie kan være å ta med poden et sted, forteller han.

- Weekendturer er ikke lenger luksus. I dag er weekendturer like selvfølgelige som lørdagspizza, legger han til.

Reiselystne nordmenn frykter ikke finansuro, og tre av fire planlegger å bruke like mye eller mer på feriebudsjettet i år.

Nordmenn bruker mer enn dobbelt så mye penger på utenlandsferier som på feriereiser i Norge. Over 60 prosent planlegger å reise utenlands i sommerferien, mens 36 prosent sier de skal ha en eller flere langhelger utenfor Norge. En vedvarende sterk krone kan stimulere utenlandsforbruket ytterligere, og Virke Reise forventer dermed at balansen mellom innenlands- og utenlandsforbruk går i utlandets favør ytterligere noen hakk i 2012.

Les også: Hit reiser vi i 2012

<b>- Norge er ikke sexy nok</b>

<b>Flere vil ha «full pakke»</b>

<b>Turistbransjen frykter høy kronekurs</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.