- Én ting er sikkert. De som jobber i en bedrift med en ytelsespensjon er vinnere. Send en takk til arbeidsgiver, sier direktør Tor Sydnes i pensjons- og investeringsrådgiverselskapet Gabler Wassum til Dagens Næringsliv.

Det eksisterer to hovedtyper pensjonsordninger, ytelsespensjoner og innskuddspensjoner. Mens ytelsespensjonen sikrer pensjonisten en prosentsats av sluttlønnen, er innskuddsordninger avhengig av hvor mye som betales inn og avkastningen disse pengene får i markedet.

Går glipp av mye
Beregninger DNB har gjort viser at forskjellen på de to ordningene kan bli enorm: Er du 30 år, tjener 500.000 kroner og har god pensjonsordning, vil du ha oppspart nærmere 1,2 millioner kroner. Hvis du imidlertid har en innskuddsordning med minstsatsen på to prosent av lønnen, vil du i samme situasjon ha spart opp 460.000 kroner. Summen du har spart opp skal foredeles i månedlige utbetalinger de neste 10-15 årene.

Av den drøye millionen som har innskuddsbaserte ordninger, har over halvparten kun lovens minimum, det vil si at det kun innbetales to prosent av lønnen til pensjonen.

Til nå har det også vært lave tak på hvor mye arbeidsgiver kan betale inn i innskuddbaserte pensjonsordninger for de ansatte. Maksimalsatsen har ligget på fem prosent av en lønn inntil ca. 520.000 kroner, mens det har vært lov å sette av åtte prosent av den delen av lønnen som strekker seg mellom 520.000 og 955.000 kroner.

- Dagens satser er alt for dårlige, sier Sydnes som forventer at reglene vil bli endret når Banklovkommisjonene kommer med sine forslag før sommeren. Han mener politikerne blir nødt til å gjøre dem like romslige som de gjorde for Stortingrepresentantenes innskuddspensjoner. Der er det innført en innskuddssats på 6,03 prosent opp til rundt 520.000 kroner og 24,13 prosent for lønn over dette.

- Ellers så kan jo Stortinget bli beskyldt for å bevilge seg særsatser, sier Sydnes til avisen.

Les også: Finansdepartementet advarer mot tidlig pensjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.