(oppdaterer DNB-saken med Fokus-meldingen)

Fokus Bank gjør helomvending og avblåser den varslede renteøkningen, etter at DNB varslet fredag kveld at de setter ned boliglånsrenten.

Norges Bank satte onsdag ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Samtidig varslet Fokus Bank at banken skulle øke renta for sine kunder.

- Konkurransebildet er endret
Fokus Banks renteøkning var besluttet nesten en uke før Norges Banks overraskende rentekutt.

- Nå når pengemarkedsrenta har stabilisert seg på et lavere nivå som følge av kuttet i styringsrenta og konkurransebildet i markedet har blitt endret, trekker Fokus Bank tilbake den varslede rentehevingen, melder banken fredag kveld.

Samtidig varsler DNB som første bank at den senker boliglånsrenta.

- Norges Banks rentekutt kom overraskende på de fleste. Det har ført til at prisen bankene må betale for å kjøpe inn penger har falt. Nå kutter vi boliglånsrenten til våre kunder med inntil 0,25 prosentpoeng, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide.

 

Hans råd til forbrukerne er å betale ned litt ekstra på lånet når renta er lav.

- Mange får nå bedre råd, og da kan det også være lurt å sette opp en spareavtale med deg selv, så ikke alt forsvinner til større forbruk, sier Midteide.

Overrasket markedet
Onsdag overrasket Norges Bank markedet ved å sette ned renten med 0,25 prosentpoeng. Det var andre gang på rad at sentralbanken kuttet renten.

Etter desemberkuttet på hele 50 basispunkter var det imidlertid ingen norske banker som fulgte opp med kutt i sine utlånsrenter. Fokus Bank bestemte til alt overmål i forrige uke å sette opp sin rente med 0,20 prosentpoeng, en beslutning kundene ble gjort kjent med per brev samme dag som sentralbanksjef Øystein Olsen presenterte sitt nye rentekutt.

Norske banker har pekt på at finansieringskostnadene har økt, fordi påslaget i pengemarkedet, der de henter sin «funding», har gått opp de siste månedene som en følge av uroen i finansmarkedene denne høsten.

Les mer:

- Har for liten respekt for boliggjeld

Fokus Bank setter opp renten

- Klar over at det vil påvirke boligprisene

Kutter renten

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.