Hittil i år har Oslo Børs falt over 25 prosent, og nordmenn med sparepenger i aksjefond har sett formuene sine renne bort som sand gjennom fingrene.

Men ikke alle.

De som satte inn penger i såkalte bearfond etter at børsen nådde toppen tidlig på sommeren, har kunnet sitte tilbakelent i godstolen gjennom hele finansuroen. Pengene har nemlig ynglet som kaniner på viagra (se tabell under).

Diskuter bear- og bullfondene under artikkelen.

Dobbel risiko - dobbel avkastning
Det var tidligere i år at to norske banker lanserte såkalte bull- og bearfond. Dette er aksjefond der du kan vedde på hvilken retning Oslo Børs skal - og få dobbelt avkastning om du gjetter riktig.

De såkalte bullfondene er for dem som tror børsen skal stige. Legger børsen på seg ti prosent, gir fondet i prinsippet 20 prosent avkastning.

Bearfondene er for pessimistene som tror børsen skal ned. Faller aksjekursene i markedet med ti prosent, svarer dette fondet med å stige 20 prosent.

Slike fond er imidlertid heftet en risiko som reflekterer muligheten til dobbelt avkastning. For taper du veddemålet, må du tåle et tap lik endringen på Oslo Børs ganger to.

Tross risikoen, ble fondene en umiddelbar hit blant mange kunder: Les saken: Ville etter "Bull"-fond

Vanvittige gevinster - eller tap
Med andre ord: For de som gjettet feil på hvilken vei på børsens retning før børsuroen, har gått på tap det skal bli vanskelig å overgå i fremtiden.

Fra 1. juli til og med fredag 19. september falt hovedindeksen på Oslo Børs 20,5 prosent. Hadde du i samme periode pengene i et av de fire bear/bull-fondene som i dag tilbys, ville du fått følgende avkastning på det investerte beløpet:



Avkastning: 136 prosent
DnB Nors to fond har bare vært tilgjengelig siden 27. juni, mens Handelsbankens fond har vært tilgjengelig siden 22. januar. Den maksimale avkastningen har de fått som gikk inn i Handelsbankens bear-fond 23. mai, og solgte seg ut onsdag i forrige uke. Den investeringen ville gitt en avkastning på eventyrlige 136 prosent i løpet av de fire månedene!

Men god avkastning i et av fondene betinger at hovedindeksen er på et annet nivå når du selger deg ut, enn da du gikk inn. Hvis børsen bare svinger frem og tilbake for å ende der den var da du gikk inn, kan du tape penger på begge fondene.

Sjeldent uheldig
Det spesielle med utviklingen på børsen i år er nettopp den enorme oppgangen fra januar til mai, og den ditto store nedgangen fra mai til september. Denne svært uvanlige utviklingen har skapt en situasjon der de som gikk inn i januar, var med på hele oppturen, og hele nedturen, vil ha negativ avkastning på investeringen enten de gikk inn i bull- eller bearfondet.

- Det skyldes først og fremst renters-rente-effekten, som følge av at fondene har oppgjør hver dag. Hvis du skulle hatt nøyaktig togangeren måtte du kjøpt derivatet selv, sier viseadministrerende direktør i Handelsbanken Kapitalforvaltning, Christian Dahl, til DN.no.



Eksempel:
Dersom man tenker seg at du investerer 100 kroner i et av fondene, og børsen veksler mellom å stige og synke, da vil du ha følgende utvikling på investeringen din, sammenlignet med kursen på Oslo Børs:



Gitt et slikt bilde, der hovedindeksen svinger opp og ned, og etter en stund ender på omtrent samme sted som den begynte, vil du tape penger både i bull og bear-fondet. Dette renters-rente-tapet blir større og større med tiden, ettersom det er oppgjør hver dag.

Men dersom du er inne i et av fondene i en periode der trendveksten på Oslo Børs enten er positiv eller negativ i forhold til tidspunktet du gikk inn, vil du kunne slå/tape for børsen omtrent etter intensjonen med produktet - nemlig med det dobbelte (se eksempelet over).

"Lukter" bunn og topp
Et interessant trekk ved bull/bear-fondene er at de gir en god pekepinn på hva investorene selv tror om utviklingen i markedet fremover.

Dersom flere kjøper bull-fond enn bearfond vil det si at troen på at hovedindeksen skal stige fremover er større enn troen på det motsatte.

Men hva investorene tror vil skje - trenger selvsagt ikke være det som skjer. Ser en imidlertid på omsetningstallene for Handelsbankens bear/bull-fond, viser det seg faktisk at investorene "varslet" børsfallet selv:

Fire av de fem dagene med størst omsetning i bearfondet er nemlig alle rundt børstoppen 22. mai, mens samtlige fem dager med størst omsetning i bullfondet er rundt dagene da børsen nådde sin foreløpige bunn onsdag i forrige uke, 17. september.