Kraftige børsfall, politikere med beslutningsvegring og europeiske nasjoner på randen av konkurs har preget overskriftene i lang tid. I en meningsmåling Infact har utført for DN.no svarer likevel over halvparten at de ikke er bekymret for at finansuroen skal gå ut over deres egen økonomi.

54,6 prosent av den norske befolkningen er ikke bekymret for at uroen internasjonalt skal påvirke vår personlige økonomi, viser målingen.

Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets er ikke overrasket over at så mange mener det ikke er grunn til bekymring.

- Det er også det vi har lagt til grunn for våre anslag for boligmarkedet og forbruksveksten, sier Boye til DN.no.

Fikk bedre råd forrige gang
Hun tror folk fortsatt har friskt i minne at norsk økonomi klarte seg svært godt gjennom forrige krise. Arbeidsledigheten steg riktignok noe, men de aller fleste beholdt jobbene sine under og etter finanskrisen. Og den gangen var uroen mye kraftigere enn det vi har sett til nå i forbindelse med gjeldskrisen i Europa.

Samtidig opplevde de med lån at den kraftige nedgangen i rentenivået førte til en positiv effekt på privatøkonomien.

- Det er de to tingene som er mest dominerende, sier Boye.

Les også: Knalltro på egen økonomi - men sparer til "rainy days"

Mange er bekymret
Samtidig viser undersøkelsen at 28,9 prosent, altså nærmere en av tre, er bekymret for at uroen vil få innvirkning på privatøkonomien. Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets peker på at dette er et relativt høyt tall, sett i lys av at Norge klarte seg så bra gjennom forrige runde med nedgangstider internasjonalt.

- Jeg synes ikke cirka 30 prosent bekymrede nordmenn er et lite tall, gitt at Norge klarte seg relativt greit ved forrige kraftige resesjon i 2008-2009. Men det er heller ikke grunn til å være helt ubekymret, sier Syed til DN.no.

- Bør folk være bekymret?

- Folk bør ikke gå rundt med hjertet i halsen akkurat, men de bør innstille seg på muligheten for en forverring av internasjonal økonomi, og og at det da også vil påvirke Norge, sier Syed.

Klar med tiltak
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets tror norske myndigheter vil være raskt på plass med nye tiltak dersom uroen skulle vise seg å ramme norsk økonomi mye hardere enn den har gjort til nå.

- Dersom det på nytt skulle se ordentlig ille ut er jeg ganske sikker på at myndighetene kommer inn igjen med tiltak. Vi har mulighet til å gjøre det, sier Boye.

- Det er en avvegning mellom å få en nedtur i dag og kostnader i fremtiden. Den kostnaden er man villig til å ta, det viste man helt tydelig ved forrige nedgang, legger hun til.

Den store skrekken
Både Boye og Syed er enige i at den største trusselen mot norsk økonomi er en kraftig nedgang i oljeprisen og at prisen blir liggende på et lavt nivå lenge.

I Nordeas prognoser er det nettopp oljeinvesteringene, sammen med privat forbruk og boliginvesteringene, som er de viktigste driverne for veksten i norsk økonomi i årene som kommer.

En smell i boligmarkedet vil derfor også kunne få negative konsekvenser for norsk økonomi.

- Hvis forbrukerne blir pessimistiske, og boligmarkedet mister helt farten, tror jeg kan ha ganske negative effekter på forbruksutviklingen, sier Boye.

Arbeidsleidgheten kan bli høyere
Syed minner også om at høyere arbeidsledighet kan skape problemer denne gangen. Særlig dersom ledigheten stiger samtidig som norske banker må øke sine utlånsrenter på grunn av høyere kostnader i forbindelse med finansuroen.

- Arbeidsledigheten kan stige mer denne gang enn ved forrige krise, ettersom vi nå trolig ikke har like stor fleksibilitet i arbeidsstyrken som sist. Kombinasjonen av økte utlånsrenter og oppgang i arbeidsledigheten kan tære på folks lommebøker. Når de er sagt, tviler jeg på at arbeidsledigheten vil stige markant, sier Syed.

Himmel uten skyer
Boye tror norsk økonomi alt i alt vil klare seg rimelig bra. Samtidig fører roen internasjonalt til at vi får lavere renter enn det vi ellers ville hatt. Derfor ser utsiktene riktig så lyse ut for norske forbrukere.

- Det er skyfri himmel?

- For forbrukerne så ser det jo slik ut. Vi tror at norsk økonomi klarer seg rimelig bra. Og vi tror ikke på noen kraftig nedtur internasjonalt: Vi tror på svak vekst men ikke en ny, kraftig nedtur, sier Boye.

Helt entydig er bildet likevel ikke.

I dag ble det publisert en annen undersøkelse om hvordan nordmenn tror det som skjer i Europa vil påvirke privatøkonomi og banknæring. 23 prosent tror det vil påvirke dem negativt, nesten en dobling fra juni da bare 12 prosent svarte det samme på spørsmålet.

Les saken: Gjeldskrisen i Europa bekymrer nordmenn

Les også:

<b>Rentefesten fortsetter</b>

<b>- Det blir bedre tider fremover i Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.