Nordmenn kan se frem til enda noen år med lave renter, gode jobbmuligheter og fortsatt solid lønnsvekst, ifølge prognoserapporten "Økonomiske utsikter" som DnB Markets la frem i dag.

Dessuten varsles det et hett boligmarked både i år og neste år, noe som vil gi en pen verdistigning for de som eier bolig.

"Alle" advarer mot at renten med tiden skal opp til såkalte normalnivåer, men den vanskelige økonomiske situasjonen nedover i Europa gjør at rentehoppene blir skjøvet lenger og lenger frem i tid. DnB Markets venter en moderat renteoppgang først i 2014 og 2015. Før den tid kan renten til og med bli satt ned, mener meglerhuset.

- Vi anslår at Norges Bank vil holde styringsrenten i ro frem mot slutten av neste år. Lave renter og svake vekstutsikter ute, vedvarende mye uro rundt eurokrisen, en sterk norsk krone og lav inflasjon tilsier at renten holdes lav eller settes ytteligere ned, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets i rapporten.

- Fortsatt høy boligprisvekst og fare for oppbygging av finansielle ubalanser tilsier varsomhet med ytterligere rentenedgang, påpeker han videre.

- Jeg får rett
En som lenge har spådd at boliglånsrentene er på vei ned, er sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

- Før eller siden får jeg rett, skriver Andreassen på bloggen sin.

Han peker på at bankenes engros-renter - tremåneders Nibor - har falt med et par ti-deler i løpet av kvartalet. Og de fleste banker har et betydelig kredittpåslag på toppen av dette.

- I sum later det til at de fleste banker har fått mellom et kvart og et halvt prosentpoeng rimeligere finansiering på sine ulike typer markedsbaserte innlån i løpet av sommeren, oppsummerer han.

Bankene vil nok holde på den økte rentemarginen lengst mulig, ifølge Jan L. Andreassen, men husholdningene vil etterhvert også få glede av de lavere rentene ved at bankene, i konkurranse seg imellom, senker sine lånerenter.

- For et standard boliglånsprodukt vil trolig lånerenten være om lag 3 prosent ved årsskiftet i de mest aggressive norske bankene, spår han i blogginnlegget.

 

- Blir ingen ny kjøpefest
Han understreker at de lave rentene skyldes at fremtiden er eksepsjonelt usikker, og at man derfor ikke bare bør løpe til banken og låne mer.

- De som har sett Disneys "Istid 4" eller lest Homers "Odyséen" vet at en ikke må la seg lokke av søt musikk i farefulle farvann, bemerker han.

Med god inntektsvekst og fortsatt lave renter vil det være rom for solid forbruksvekst også de neste årene, men DnB Markets tror ikke på noen ny kjøpefest - selv om kjøpelysten har tatt seg kraftig opp i år.

- Vi tror husholdningenes mer forsiktige holdning de siste årene reflekterer et ønske om å gjøre seg mindre sårbare, skriver meglerhuset.

Det norske luksusforbruket er likevel høyere enn noensinne, skrev Dagens Næringsliv tidligere denne måneden. Bilsalget nærmer seg jappetiden, champagnekorkene spretter som aldri før, og det er to års venteliste på eksklusive klokker og håndvesker. Norge er blitt annerledeslandet i Europa.

Les mer: Venteliste på luksusvarer

Solid reallønnsvekst
Årets lønnsoppgjør ble langt mer konfliktfylt enn de foregående, men du kan regne med et god lønnsvekst også i årene fremover.

- Økt aktivitet og fortsatt lav arbeidsledighet vil bidra til lønnsvekst. Men veksten dempes av at norske lønnskostnader er høye sammenlignet med våre handelspartnere og at lønnsveksten i Europa og USA blir lav. Derfor anslår vi en lønnsvekst på 4 prosent neste år og at lønnsveksten dempes noe i 2014, skriver DnB Markets i sin rapport.

Lønnsanslagene innebærer imidlertid en solid vekst i reallønningene, som også vil innebære en ytterligere svekkelse av den kostnadsmessige konkurranseevnen.

Les også: Rentefest for boligeiere til 2018 - minst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.