– Det er ingen tvil om at norske turister legger igjen stadig mer penger i utlandet, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

InkassoSelskapet har hentet inn tall for nordmenns kortbruk i utlandet fra Norges Bank. Rekordsummen på 102,3 milliarder kroner i 2012 var en økning på 17,5 prosent fra året før.

Selskapet forventer at vi kommer til å bruke enda mer og setter nok en kortrekord i år.

Velstandsvekst
– Tallene gjenspeiler den stadig økende velstanden i Norge. Mens innbyggerne i mange europeiske land har store økonomiske utfordringer, er nordmenn ekstremt privilegerte som kan reise på ferieturer i utlandet opptil flere ganger i året, sier Korsnes.

Til sammen dro nordmenn på ferie og forretningsreise kortet 154,4 millioner ganger i utlandet i fjor. Det betyr at hver transaksjon i gjennomsnitt var på 666 kroner.

Av totalsummen var 80,3 milliarder kroner knyttet til varekjøp. Resten, 22,6 milliarder kroner, tok vi ut i kontanter.

Glemmer hverdagen
Korsnes sier at de fleste av oss har god oversikt over privatøkonomien og et greit økonomisk rom for både en og flere utenlandsreiser i løpet av et år.

Men samtidig viser selskapets statistikk at sommer og ferietid gjør at noen strekker strikken lenger enn de burde.

– Vi ser av inkassosakene at enkelte bruker mer penger i ferien enn de har råd til. Min oppfordring er å ha en tenke på hverdagen som kommer og de faste regningene som skal betales, sier Korsnes.

Vekst i Norge
Tallene fra Norges Bank viser at også bruken av utenlandske betalingskort i Norge øker.

I fjor ble det dratt utenlandske kort for 17,3 milliarder kroner i Norge. Det er en økning på 12 prosent fra året før.

Utlendinger tok ut 3,1 milliarder i kontakter og handlet varer med kort for 14,2 milliarder kroner.

Les også på DN.no:

Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa

Dr. Doom spår ny børsslakt

Vik fikk tidenes største krav (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.