- Svaret på spørsmålet om tiden er inne for å binde renten avhenger av om målet ditt er å sikre deg mot risiko eller om du gjør det for å tjene penger, sier sjefstrateg for renter og valuta Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First Securities til DN.no.

I Norge har interessen for å binde renten på boliglån tradisjonelt sett vært liten. Et historisk lavt rentenivå fører imidlertid til at bankene nå opplever økt etterspørsel av fastrentetilbud. Samtidig tror analytikere at rentenivået vil holde seg lavt, også i årene fremover.

- Dersom du binder renten for å tjene penger, betyr det at du tror bunnen er nådd, påpeker Wilhelmsen.

To momenter
Wilhelmsen mener det er spesielt to momenter en bør merke seg dersom målet er å tjene penger på å binde renten. Det første er at fastrentenivået nå er på rekordlave nivåer. Dette skulle tilsi at rentebinding er veldig gunstig.

 

- På den andre siden er fastrenten i Norge relativt høy sammenlignet med det vi ser i andre land rundt oss. Differansen mellom Norge og våre handelspartnere har økt i det siste. Det kan tilsi at norsk fastrente vil kunne falle til enda lavere nivåer, sier Wilhelmsen.

- I våre prognoser er utsiktene at renten skal være lav i Europa i lang tid. Har du flytende rente, er det derfor god grunn til å tro at den vil forbli lav fremover, ihvertfall de neste tre årene, tilføyer han.

Bandt deler av lånet
Samboerparet Jørgen Teslo (29) og Berit Dale (29) valgte nylig å binde renten på deler av boliglånet.

I 2010 kjøpte de en 77 kvadratmeter stor leilighet på Bislett i Oslo. Paret tok opp et lån på 2,7 millioner kroner.

- Vi valgte å ha flytende rente på hele lånet, og ville prøve å betale ned ekstra utover de faste avdragene. Etter ett år så vi at det var vanskelig å legge seg opp ekstra penger til dette, forteller Teslo.

Rundt årsskifte 2011/2012 bestemte paret seg for å binde renten på deler av lånet. Med en datter på ett år var en trygg økonomi førsteprioritet. Banken anbefalte fem års binding til 4,1 prosent rente.

Teslo og Dale valgte imidlertid å binde 60 prosent av lånet til en rente på 3,7 prosent for tre års bindingstid. Dette var omtrent det samme som de hadde i flytende rente på dette tidspunktet.



 



- Et godt sted å bo
- Ved å binde renten vet vi at dette vil gå rundt så lenge vi har tenkt til å bo i denne leiligheten, og vissheten om det er for oss verdt mer enn de 15.000 til 20.000 vi eventuelt kunne spart/tjent i året ved å hatt alt flytende. Samtidig har vi muligheten til å foreta ekstra nedbetalinger på lånet ved at noe er flytende, sier Teslo

Teslo har tidligere skrevet masteroppgave i sosiologi om boligpolitikk og journalistikk. I forbindelse med spørsmålet om fastrente eller ikke viser han til et av oppgavens hovedpoeng.

- Det er et stort fokus i media på at du hele tiden skal gjøre alt rett for ”å makse” gevinsten din. Det viktigste med bolig er imidlertid å ha et godt sted å bo. Det skal du klare å ha samtidig som du har en ryddig privatøkonomi, sier han.



 



Sikringsbehov
Sjefstrategen Wilhelmsen synes avgjørelsen til Teslo og Dale virker «fornuftig». Han mener den spesielle situasjonen vi har i Norge idag, med lave renter tross en normal økonomi, taler for at mange bør gjøre som samboerparet.

Unntaket er personer med inntekter som svinger tett med konjunkturene, for eksempel selgere med provisjon, ifølge Wilhelmsen. Disse lønnstakerne har ikke et like stort sikringsbehov, ettersom de vil tåle en renteoppgang som normalt vil komme parallelt med gode økonomiske tider, påpeker han.

- Samtidig er det selvfølgelig en fare for kollaps i eurosonen og at vi dermed får enda lavere renter. Vi kan ikke være sikre på at de tjener på det, men jeg synes de har fått et bra tilbud. De betaler veldig lite ekstra for å sikre seg mot risiko.

- Har man et sikringsbehov, ville jeg riktignok anbefalt å binde lengre ut på kurven, kanskje ut mot fem år. Da har du sikret rentenivået ditt i ytterligere to år, avslutter han.

Les mer: - Nå setter vi på forbruksbremsene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.