Nye tall fra det europeiske statistikkbyrået Eurostat viser at boligprisene i eurosonen er på vei nedover igjen.

I første kvartal var prisene 2,2 prosent lavere enn samme kvartal i fjor i hele eurosonen, mens de var 1,4 prosent lavere i landene som er medlem av EU.

Etter at prisene falt kraftig like etter at finanskrisen brøt ut, stabiliserte de seg og økte noe i årene som fulgte. Men den siste statistikken kan gi grunn til ny bekymring. Prisene kan synes å være på vei inn i en ny fallende trend.

(artikkelen fortsetter under grafikken).

Ut fra grafikken som viser samtlige land samlet, ser kanskje ikke nedgangen særlig dramatisk ut. Men det er store forskjeller mellom landene i eurosonen.

Det siste året har prisene økt i flere land (1. kv 12 - 1. kv 13):

  • Estland + 7,7 prosent
  • Latvia + 7,2 %
  • Luxemburg + 4,3 %
  • Sverige + 4,1 %

I motsatt ende av EU-skalaen finner man flere av landene som er i gjeldstrøbbel:

  • Spania - 12,8 %
  • Ungarn - 9,3 %
  • Portugal - 7,3 %
  • Nederland - 7,2 %

Det mest urovekkende for flere av disse er trolig at fallet har tiltatt kraftig igjen i årets første kvartal, sammenlignet med de tre foregående kvartalene. I Spania falt prisene i snitt 5,1 prosent fra 4. til 1. kvartal, etter en moderat nedgang på 1,4 prosent kvartalet før.

I første kvartal fikk også Kypros merke krisen de ganske brått stod til livet i tidligere i år. Der falt prisene 4,8 prosent, men er likevel bare 0,4 prosent lavere enn samme kvartal i fjor.

Også Irland, som fra før har vært gjennom en av de mer spektakulære boligkrakkene i Europa, faller nå prisene på ny, ned 2,6 prosent i 1. kvartal.

Utenfor- og annerledeslandet Norge skiller seg typisk nok ut på den positive siden. Ikke noen av de andre landene kan vise til større vekst i boligprisene det siste året, opp 8,2 prosent ifølge Eurostat-statistikken.

Også i Norge er det imidlertid advarsler og noen tegn som tyder på at vi ikke er immune.

Les:

- Undervurderer risikoen i boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.