Korrigert artikkel.

Da den 83 år gamle kvinnen sommeren 2009 ønsket hjelp til å planlegge sin egen begravelse og arveoppgjør, slo hun opp i Gule Sider på jakt etter en advokat.

Der fant hun Kenneth Jøranli i firmaet Advokat Direkte.

Noen måneder og et knippe møter senere hadde Jøranli overtatt den enslige kvinnens leilighet for én krone.

Les også: Advokaten fikk leilighet for én krone

Nå har Oslo tingrett kommet frem til at advokatens neste bopel ikke blir den fasjonable 100 kvadratmeter store vestkantleiligheten til 3,5 millioner kroner - men en temmelig mye mindre og mer spartansk celle i et av Norges fengsler.

Dommen lyder på ett år og tre måneders fengsel.

Ville bare hjelpe
Den 39 år gamle advokaten Kenneth Jøranli hevdet sin uskyld i tingretten, der han fremholdt at han bare ønsket å hjelpe kvinnen med å gjennomføre ønsket hennes: Å gjøre etterkommerne arveløse.

Advokat Jøranli forklarte i retten at han opplyste sin klient om at pliktdelsarven ikke kunne fratas barna, og at hun måtte gi bort det hun eide i levende live dersom hun skulle oppnå sitt ønske.

Derfor kom advokaten frem til at det beste ville være om han overtok eierskapet til leiligheten - som utgjorde det meste av formuen hennes - for én krone.

I avtalen het det at kvinnen skulle få bo i advokatens leilighet så lenge hun levde eller til hun kom på pleiehjem.

Ville gjøre advokaten til arving
Kvinnen har både overfor politiet og tingretten benektet at det var hennes ønske å gjøre sine egne barn helt arveløse - hun mente bare at de hadde fått mye fra før, og ikke trengte å få hele arven for seg selv.

Ironisk nok ønsket virkelig kvinnen ifølge dommen å gi advokaten noe av arven sin. Hun skal ha fortalt advokaten at han kunne være aktuell for den frie tredelen av en arv som faller utenfor pliktdelsarven. Men det avslo han.

Det fantes en metode som ville gi Jøranli mer.

Kynisk
Oslo tingrett skriver i dommen at den «finner ingen formildende forhold av betydning for straffutmålingen».

"Retten finner det bevist at Jøranlis motivasjon for disposisjonen har vært å berike seg selv, ikke å ivareta klientens interesser", skriver de og fortsetter:

Han har «på en kynisk måte utnyttet den særlig sterke tillit» den 83 år gammel damen hadde til nettopp advokater. Tingretten mener "utroskapet er grovt", og går langt i å antyde at Jøranli med kald kalkulering forsøkte å lure kvinnen.

"Forholdet grenser etter rettens vurdering nært opp til den bevisste forledelse".

Utnyttet sekretæren
Ikke nok med at advokaten fikk den syke kvinnen til å skrive under på papirene mens hun lå sengeliggende. Han hadde heller ingen uavhengig tredjepart tilstede for å bekrefte at kvinnen faktisk visste hva hun gjorde, noe retten mener er sterkt klanderverdig.

Da Statens kartvekt nektet å godta tinglysingen fordi det manglet vitnebekreftelse og at verdien på leiligheten var satt til bare 1,5 millioner kroner, tok advokaten igjen en spansk en.

Denne gangen fikk han sekretæren sin til å bekrefte den eldre damens underskrift, enda sekretæren ikke var tilstede da damen underskrev. Hun hadde faktisk aldri møtt henne.

Etter tingrettens vurdering har han utnyttet den tillit han hadde hos sin sekretær til å få henne til å vitnebekrefte kvinnens underskrift.

Fikk mildere dom
Det eneste advokaten kan trøste seg med, er at han slipper billigere fra det enn aktor la opp til. Mens påtalemyndigheten mente at to år og ni måneder ville være i tråd med tilsvarende saker tidligere, endte dommen på under det halve, ett år og tre måneder.

Årsaken er at kvinnen til slutt ikke tapte en eneste krone.

Den nå dømte advokaten gikk med på å tilbakeføre eierskapet til leiligheten da forholdet ble oppdaget ved en tilfeldighet noen måneder etter overtakelsen. Det har retten merket seg.

- Straffverdigheten av handlingen blir redusert under disse omstendigheter, selv om det forelå risiko for tap for fornærmede frem til tilbakeskjøtningen fant sted, skriver retten i sin begrunnelse.

Likevel: Det som kunne blitt en leilighet til 3,5 millioner kroner for én krone - ble en celle advokaten må betale 15.000 kroner (saksomkostninger) for å disponere den tilmålte tiden.

DN.no har ikke lykkes å få kontakt med partene for kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.