- Denne optimismen til boligprisutviklingen er ganske spesiell. Samtidig som det er internasjonal uro, sitter vi her i Norge og ser en skyfri himmel, sier assisterende direktør Rolf Mæhle i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til DN.no.

Boligprisene er nå 6,2 prosent høyere enn i oktober 2009, og 6,1 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008.

Kun tre prosent tror på fallende boligpris det kommende året.

Seks av ti tror boligprisen vil stige til neste år og hele ni av ti tror boligprisen vil stige eller holde seg uendret (se tabell).

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse Norstat har gjort for FNO.

- Praktisk talt ingen tror på boligprisfall. Det er gode grunner til å være optimist, men jeg vil advare folk mot å basere seg på økte boligpriser. Særlig på kort sikt, sier Mæhle, som har jobbet med privatøkonomispørsmål flere tiår.

Overraskende optimisme
Vi skal ikke mer enn drøyt to år tilbake før vi opplevde et kraftig fall i boligprisene.

- Derfor er det overraskende at så mange nå tror boligprisene minst vil holde seg ett år frem i tid, sier Mæhle.

Han tegner opp et mulig skrekkscenario: Du kjøper en bolig med kort tidshorisont, og kommer i en situasjon der du må selge etter at prisene har falt. Hvis du da ender opp med negativ egenkapital, kan veien tilbake inn i boligmarkedet bli lang.

- Boligprisene kan svinge fra måned til måned, og de kan falle relativt mye på kort tid, slik vi så i 2008. Man må heller ikke glemme at boligmarkedet er selektivt: det er ikke gitt at objektet du eier vil stige i verdi selv om boligmarkedet stiger generelt, sier Mæhle.

- Ikke mange mørke skyer
Rolf Mæhle poengterer at det også er grunner til å være optimist.

- Arbeidsledigheten holder seg relativt lav, folks generelle økonomi ser grei ut fremover og renten ser ut til å holde seg lav selv om den nok vil stige noe, sier Mæhle, og legger til:

- Altså er det ikke mange mørke skyer i horisonten.

* Spørsmålene er hentet fra en husholdningsundersøkelse Norstat har utført for FNO i oktober i år. 1.000 personer er spurt i ulike aldre, fra ulike deler av landet.

Les også: - Boligen gjør deg aldri mer rik

Ber ungdom gjøre opprør mot høye boligpriser

Prisoppgang i borettslag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.