- Jeg begynte juleshoppingen igår, og regner med å bruke mellom 5.000 og 6.000 kroner på julegaver dette året, sier Andre Eldevik til DN.no.

Eldevik og kameraten Stian Borge har tatt turen fra Tønsberg til hovedstaden for å gjøre unna julehandelen på et par dager. Også Borge tar sikte på å bruke opp i mot 6.000 kroner på gaver denne julen. Det er litt mer enn de foregående år, forteller han.

At julehandelen kommer sent, men godt i år, bekreftes av ferske tall fra hovedorganisasjonen Virke. For mens det lenge har vært snakk om en så treg start at blant annet LO-leder Roar Flåthen oppfordret folk til å kjøpe en ekstra gave, melder bransjen nå om en solid vekst.

Økning på en halv milliard
Ifølge de ferske tallene, som omfatter 170 kjøpesentre i landet, økte handelen i uke 50 med fire prosent sammenlignet med samme uke i fjor.

Julehandelen økte med 31 prosent fra uke 49 til uke 50, og fire prosent sammenlignet med uke 50 i fjor.

Dette betyr at vi i forrige uke handlet for omlag 14,3 milliarder kroner, noe som er over en halv milliard kroner mer enn samme uke i fjor.

- Vi hadde en svak start på julehandelen i år. Men folk er trege, og erf#229 har vist at det ikke er før de siste dagene før jul at vi vet hvordan det egentlig går med julehandelen, sier handelsdirektør Thomas Angell i Virke til DN.no.

Ifølge Virkes prognoser forventes det en økning på totalt tre prosent sammenlignet med fjorårets julehandel. Det ligger de nå godt i rute til å klare.

Nye kortrekorder
Også tall fra kortselskapet Nets viser at julehandelen for alvor har tatt seg opp. I løpet av helgen ble betalingskortene brukt for 6,1 milliarder kroner.

– Som forventet ble det en hektisk helg for handelsstanden, og vi har aldri før behandlet så mange korttransaksjoner i løpet av en helg. I tillegg ble fredag 16. desember den dagen med flest kortkjøp noensinne. Bare denne dagen ble det gjennomført rett under 6 millioner kortkjøp, sier informasjonssjef i Nets, Sigbjørn Larsen.

Totalt har vi korthandlet for 30,9 milliarder kroner i desember, noe som er 4,5 prosent mer enn i fjor.

Etterlengtet løft for klesbransjen
Mildværet holdt seg godt ut i desember, og har fått mye av skylden for sviktende omsetning i klær- og skobransjen. Klær og sko utgjør over ti prosent av handelsstandens desemberomsetning, og har derfor mye å si for den totale julehandelen.

I uke 50 endte imidlertid bransjen med en omsetningsvekst på syv prosent sammenlignet med samme uke i fjor.

- Både mildværet og det at folk har vært litt tilbakeholdne med pengebruken har ført til tøff konkurranse. Men med desemberlønn på folks kontoer, tok det seg betydelig opp fra uke 50. Hvis det virkelig tar av disse dagene har vi store sjanser for å nå prognosene, sier direktør for mote og fritid i Virke, Bror Stende, til DN.no

Med unntak av et flatt år i 2001, har det vært en verdiøkning i julehandelen hvert år siden 1980-tallet.

Les mer: Svak start på julehandelen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.