Nordea har brutt Verdipapirhandelloven, kontrollen har sviktet og overvåkingssystemene har ikke vært gode nok, konkluderer Kredittilsynet, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Avisen har tidligere skrevet om hvordan den tidligere pressefotografen Finn Eirik Strømberg tapte flere millioner kroner etter at Nordeas megler handlet valuta i hans navn uten tilstrekkelig godkjennelse.

Les saken: Endte opp med 6,5 mill. i gjeld

Kredittilsynet har nå gått gjennom saken, og konklusjonen er soleklar: Nordea har brutt verdipapirhandelloven på flere punkter. Tilsynet sier det er drevet ulovlig aktiv forvaltning på Strømbergs vegne, og påpeker samtidig brudd på plikten til å journalføre mottatte og utførte oppdrag og brudd på påbudet om å ta opp og oppbevare alle samtaler om ordrebestillinger på bånd.

Tilsynet mener også at Nordens største bank har brutt verdipapirhandellovens krav om å ha tilfredsstillende interne kontrollmetoder og sørge for at det blir ført liste over utførte transaksjoner .

Vil ikke gi mer i erstatning
Til tross for den knallharde kritikken fra Kredittilsynet i denne saken, og at all skyld legges på Nordea, vil ikke Nordeas administrerende direktør Gunn Wærsted tilby Strømberg mer i erstatning enn tilbudet han fikk i september.

Han fikk da et tilbud fra Nordea på 1,75 millioner kroner. Det skulle dekke halvparten av tapet Strømberg har hatt på valutahandelen i banken. Strømberg mener selv han har tapt langt mer, og vil ikke godta tilbudet.

- Det tilbudet vi har kommet med må ses som en løsning som han kunne være fornøyd med. Det er ikke kunden enig, og da må det tas videre i retten, sier Wærsted til Dagens Næringsliv.

- En forferdelig følelse
Strømberg sier at kritikken fra Kredittilsynet ikke hjelper ham noe særlig.

- Nordea har fått massiv kritikk i denne saken. Men likevel må jeg ta ut stevning for å få tilbake pengene mine. Tilsynet burde pålagt banken å rydde opp i forholdet til meg. Det er en forferdelig følelse å bare se på at gjelden øker uten at jeg får gjort noe med. Banken har jo stengt kontoene mine, sier Finn Erik Strømberg til avisen.

Ikke enestående
Det er ikke første gang en bankkunde hevder seg utsatt for en over grensen egenrådig aksjemegler. DN.no skrev i april om Mansour Ashtiani som også tapte millioner på aksjer. Les saken: - Aksjeråd fra helvete