Bitcoin og andre kryptovalutaer har nådd nye høyder denne våren. En bitcoin har kostet over 60.000 dollar og har således steget med mange millioner prosent siden begynnelsen. Mange nordmenn har fattet interesse for kryptovaluta, og trolig langt flere enn dem som melder inn beholdningen sin, skal man tro Skatteetaten.

Skatteetaten har så langt identifisert opp til 70.000 personer i Norge som eier kryptovaluta, men anslår at det reelle tallet er langt høyere. I skattemeldingen for 2019 hadde imidlertid færre enn 5000 personer rapportert det de eier eller har tjent på kryptovaluta i skattemeldingen, skriver etaten i en pressemelding.

– Du må selv ta ansvar for å føre opp beholdning som formue, gevinst som inntekt eller eventuelt tap til fradrag, og levere skattemeldingen med dine endringer, sier seniorrådgiver Marius Johansen i Skatteetaten, som sier kryptovaluta ikke er forhåndsutfylt på skattemeldingen.

Hjelpsomme foreldre

Skatteetatens analyser viser at unge menn er godt representert blant dem som eier kryptovaluta. Ni av ti av de identifiserte er menn, og en tredjedel er 29 år eller yngre. I flere kontrollsaker som Skatteetaten har fulgt opp i etterkant, har foreldre involvert seg for å hjelpe deres voksne barn med å ordne opp i skatten.

– Dette kan ha vært nysgjerrige, datakyndige personer som var tidlige ute med å kjøpe virtuelle valutaer som deretter har steget formidabelt i kurs, sier Johansen.

Avdekket 50 millioner

Skatteetatens analyser viser også at det er en større og bredere del av befolkningen som nå har formue og inntekter fra kryptovaluta sammenlignet med tidligere år. Det siste halvåret er det som følge av Skatteetatens etterkontroller avdekket over 50 millioner kroner som er unndratt beskatning. Over tusen personer har endret tidligere års skattemeldinger på eget initiativ. I tillegg har det vært en økning i antall konkrete tips til Skatteetaten om mulige uoppgitte verdier.

– Generelt ser vi en sammenheng mellom kursutviklingen og hvor mange som investerer og for hvor mange penger totalt. Aktiviteten for handel har steget mye det siste året, og vi ser at det investeres mye i nye produkter. Vi både veileder og kontrollerer, for å få flest mulig til å etterleve reglene.

Flere har ikke tenkt på skatten

Skatteetaten har en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet med kryptovaluta. Blant annet undersøker de hvorfor mange tidligere ikke har rapportert på skattemeldingen som forpliktet.

– Vi tror mye av gapet skyldes nettopp at en del kryptoeiere feilaktig antar at kryptovaluta er forhåndsutfylt i skattemeldingen, og ikke har tenkt over at det er de selv som må føre opp dette. Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge alle lover og regler, og vi ønsker å hjelpe de som investerer i krypto til å gjøre det riktig, sier Johansen.

Skattesatsen på inntekt fra gevinst er 22 prosent.

– Det er viktig å følge med når kursene svinger mye, slik at du eventuelt kan sette av penger til skatteoppgjøret. Du må rapportere gevinster og formue for fjoråret, uavhengig av verdien per dags dato, fortsetter Johansen.

Sliter du med å skjønne krypto-begrepene? Da bør du se denne videoen
Selv krypto-noviser vet at kryptovalutaen har satt ny rekord, men hva er FUD, Hodl og svake hender? Her er fem begreper du bør har kontroll på nå når kryptomarkedet begynner å ta av.
03:08
Publisert:

Ikke anonym

Andre har kanskje antatt at det er anonymt å eie, kjøpe og selge kryptovaluta, og at de kan slippe unna skatt om de ikke melder det inn til beskatning.

– Du er pliktig å oppgi dette i skattemeldingen, og du risikerer tilleggsskatt om du skjuler informasjon fra Skatteetaten. Vi følger nøye med, og store deler av handlingen med kryptovaluta er mer synlig enn mange nok tror. Vi har allerede identifisert mange titusener av personer som ikke har rapportert sine virtuelle formue og inntekter til beskatning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.