Tirsdag startet ankesaken mellom småsparer Ivar Petter Røeggen og DnB Nor i Borgarting lagmannsrett.

Røeggen har tidligere fått både Bankklagenemnda og tingrettens medhold i at de såkalt garanterte spareproduktene han kjøpte etter et salgsmøte med DnB Nor, ikke burde vært solgt av banken.

Med en halv million kroner i lånte penger investerte Røeggen ved årtusenskiftet 500.000 kroner i de to spareproduktene DnB Sektor og Global. Etter bindingstiden på seks år, viste fasit et tap på 230.000 kroner.

I lagmannsretten gikk DnB Nors advokat, Anders Ryssdal, til angrep på sakkyndiges beregninger som har konkludert med at sannsynligheten for at kunden ville tape penger på en slik låneinvestert investering var opptil 60 prosent.

Ifølge DnB-advokaten trodde banken dengang oppriktig at produktenes egenskaper gav meget bra mulighet for god avkastning for kunden. Det var ikke produktene, men markedet sin feil at Røeggen tapte penger.

- Han var uheldig
- Det eneste som skjedde var at markedet gikk dårlig. Han var uheldig. Men det er ingen gitt å vite hvordan disse seksårsperiodene går. Ingen vet når nedturen kommer, det eneste man vet er at de kommer, sa Ryssdal i lagmannsrettens tirsdag.

Ryssdal la frem oversikter som søkte å vise hvor usedvanlig uheldige Røeggen og de andre investorene som gikk inn i markedet på samme tid har vært. Ifølge advokaten ville investorer som kjøpte lignende produkter før og etter 2000 ha tjent penger på dem.

- Timingen er alt i aksjemarkedet, konkluderte Ryssdal.

Ivar Petter Røeggens advokat, John Christian Elden, er helt uenig i at hele denne saken kan kokes ned til ett ord: Uflaks.

- Flaks eller uflaks, det er helt irrelevant for oss. Vi baserer ikke søksmålet på utviklingen i markedet verken ene eller andre veien. Poenget er at produktet han lånte penger til å kjøpe er helt uegnet for småsparere, sier Elden.

Som i tingretten vil professor Thore Johnsen fra Norges Handelshøyskole i Bergen vitne også i lagmannsretten. I forrige runde la han frem beregninger som viser at med lånefinansiering av disse produktene er det 60 prosent sannsynlighet for at kunden vil tape penger i markedet over seks år.

 

- Ikke stukket risikoen under stol
Mens banken i dag forklarer den triste fasiten med uflaks, var det lite snakk om muligheten for nedtur i aksjemarkedene da Røeggen ble tilbudt produktene i 2000.

Invitert til et møte på Grand Hotel i Kristiansund fikk Røeggen og andre investorer høre bankens representanter komme med sine ferdig formulerte salgsargumenter:

«Markedet svømmer over av såkalte gode tilbud. Dere er heldige som er her i dag», sa de innledningsvis på salgsmøtet, viste salgsmalen som DnB Nor selv la frem i retten.

Hensikten med å legge frem salgsmalen var å bevise at de også sa noe om risiko i møtene, blant annet at historisk avkastning ikke var noen garanti for fremtidig avkastning.

- Det er derfor uriktig at banken har stukket under stol at fremtiden ikke nødvendigvis bare kunne bli lysere. Hvis banken visste at kundene sannsynligvis ville tape penger, ville de ikke solgt produktet og dermed fått titusenvis av misfornøyde kunder, argumenterte Ryssdal i retten.

- Da kan du låne
Samtidig gikk det frem av salgsmalen at DnB Nor et godt stykke på vei anså sannsynligheten for tap i aksjemarkedet over seks år som mer eller mindre teoretisk.

- Historisk sett er dette svært lite sannsynlig, ble det sitert fra presentasjonen.

I stedet ble det fokusert på muligheten for å tjene penger – ikke minst hvis man lånte penger til investeringen.

- Ønsker du enda høyere avkastningspotensial? Da kan du låne, het det på salgsmøtet – som ifølge malen ble avsluttet med: «Hvordan har dette vært? Høres ikke dette spennende ut?»

DnB Nor mener de ikke kan kritiseres for å ha fokusert for mye på mulighetene for avkastning i markedet rundt årtusenskiftet, og for lite på faren for å tape penger.

- Risikoen var kjent
DnB Nor-advokaten hadde med seg en hel perm med presseklipp som viser hvordan mange medier i tiden før 2000 anbefalte folk flest å gå inn i aksjemarkedet, fordi utsiktene til videre stigning var gode.

Også de nå utskjelte garanterte spareproduktene ble i mange medier nærmest panegyrisk hyllet. Under overskriften «Lån deg rik» beskrev Aftenposten produktet som en oppfinnelse som «grenset til det geniale», mens Dagbladet skrev om «aksjefondene som gjør det umulig å tape. For godt til å være sant? Neida!»

Samtidig påpekte advokat Ryssdal at det heller ikke manglet på advarsler mot lånefinansiering av slike produkter. Blant annet skrev Dine Penger flere ganger om at lånefinansiering var «tull», og man ikke kunne forvente å tjene noe på en slik manøver.

- Vårt poeng er at risikoen ved lånefinansiering var kjent, kommentert og gjennomregnet. Det var ikke noe problem å få info om dette for dem som var opptatt av det, konkluderte DnB Nor-advokaten.

Han la til at så lenge myndighetene ikke krevde spesifikke advarsler mot å lånefinansiere sammensatte produkter, kan heller ikke DnB Nor klandres for ikke å ha advart tilstrekkelig.

- Hvis dette var et forbrukermessig uforsvarlig produkt, må man anta at Kredittilsynet og Finanstilsynet ville grepet inn. Det gjorde de ikke, konstaterte advokaten.

Les også:
DnB Nor føler seg utsatt for en konspirasjon
- DnB Nor er gjennomskuet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.