Norske banker melder om små lettelser i kredittpraksisen overfor husholdningene, viser Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal som ble lagt frem torsdag.

De siste årene har bankene meldt om liten eller negativ endring i kredittpraksisen for boliglån. Forrige gang bankene meldte om lettelser i holdningen til boliglånssøknader var i tredje kvartal 2009.

Undersøkelsen viser at lettelsene har vært størst for søknader om førstehjemslån. Bankene venter også at de vil gjøre ytterligere lettelser i kredittpraksisen for denne gruppen i årets første kvartal.

Bankene sier samtidig at de venter omtrent uendret utlånspraksis overfor husholdningene og noe lavere låneetterspørsel i første kvartal.

De forventer at hensynet til markedsandeler isolert vil trekke i retning av noe lettere kredittpraksis.

Svakere boligmarked
Desember 2013 viste seg å være den svakeste desembermåneden i boligmarkedet siden finanskrisehøsten 2008, ifølge statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) i forrige uke.

Les også: Boligprisene faller for fjerde måned på rad

Flere har uttalt at bankenes innstramming av kredittpraksisen de foregående kvartalene har innvirket negativt på boligprisene. Leder Christian Dreyer i EFF har flere ganger påpekt at bankene gjør boligmarkedet tregere, blant annet ved å holde igjen på mellomfinansiering

Bankene har avvist dette.

Lavere etterspørsel
Tidligere utlånsundersøkelser fra Norges Bank har ikke tydet på noen nevneverdig innstramming i bankenes utlånspraksis overfor boliglånskunder de tre første kvartalene i 2013, påpeker Nordea-økonom Katrine Godding Boye i sin morgenrapport.

«Heller enn strengere banker ser det ut til å ha vært et fall i etterspørselen etter boliglån, ifølge undersøkelsen. I begynnelsen av 2013 kan det ha vært at boliglånskundene skiftet til statlige låneinstitutter eller mindre banker for å oppnå lavere boliglånsrenter, mens den rapporterte nedgangen i etterspørselen etter lån i tredje kvartal trolig hadde sammenheng med det brå negative skiftet vi så i boligmarkedet i høst», skriver hun i rapporten, som ble sendt ut før Norges Banks undersøkelse ble kjent.

Hun viser i rapporten til at vi må tilbake til slutten av 2011 og begynnelsen av 2012 for å finne en klar tilstramning. Denne hadde en sammenheng med at Finanstilsynet strammet inn på retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis.

Dette innebar blant annet at bankene som hovedregel skulle kreve at boliglånskundene hadde minst 15 prosent egenkapital ved boligkjøp.

Les også: Nå kommer de strengere boliglånskravene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.