Optimismen i den norske befolkningen er på vei opp.

Det viser Forventningsbarometeret fra Finansnæringens Fellesorganisasjon for første kvartal 2010.

Uavhengig av inntekt og alder er befolkningen mer optimistiske til landets og ikke minst egen økonomi nå enn for tre måneder siden. Optimismen øker mest hos de med lav inntekt, men fortsatt er det de yngste og de med høyest inntekt som ser lysest på økonomien fremover.

- 2009 ble et mye bedre år enn fryktet, noe som åpenbart har gitt husholdningene større trygghet. Målingen denne gangen indikerer at husholdningene er styrket i troen på egen økonomi det nærmeste året, mens tiltroen til landets økonomi fremover er omtrent uendret sammenlignet med forrige måling på tampen av fjoråret, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon i en pressemelding.

Lav inntekt- mest optimistisk
Det er blant de med lavest inntekt at økningen i optimismen er størst. Dette kan ha sammenheng med at arbeidsledigheten ikke har blitt så stor som man fryktet under finanskrisen, og at rentenivået er lavt og stabilt. I denne gruppen finner vi også pensjonistene.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Utviklingen i Forventningsbarometeret:

- Folk flest har kontroll over både inntekts og utgiftssiden i sin egen husholdning. De som er i jobb har en fast inntekt og kan planlegge fremover. På utgiftssiden, der lånerenten betyr mye for mange, har det ikke skjedd de store endringene siden forrige måling. Sammenligner vi med tallene for ett år siden ser vi imidlertid en betydelig endring i optimismen, sier Hyttnes.

På ett år har forventningsindikatoren endret seg fra minus 8,5 til pluss 18,5.

Nå viser tallene at husholdningenes optimisme er omtrent på samme nivå som for to år siden, altså før finanskrisen. Da hadde vi hatt en sammenhengende periode på over fire år med meget høy optimisme, men våren 2008 begynte kurven å peke nedover.

Fortsatt usikkerhet
Optimismen har holdt seg siden forrige måling, som ble tatt opp i desember i fjor. Dersom husholdningene fikk ekstra penger å rutte med vil de fordele inntekten mellom forbruk og sp#229 på omtrent samme måte som i dag.

- Arbeidsledighetstallene er uendret siden forrige måling, og investeringstallene fra industrien som nylig kom var ikke så positive som forventet. Økonomien har bedret seg, men vi har mange usikre faktorer som kan spille inn. Det virker derfor fornuftig at folk er avventende til hva som skjer fremover og ikke bruker eventuelle inntektsøkninger til å sette i gang en ny kjøpefest, sier Hyttnes.

Forventingsbarometeret viser samtidig at forventningsindikatoren for fjerde kvartal 2009 er opprevidert fra 16,4 til 17,8, mens tredje kvartal er tatt ned fra 11,7 til 11,2. For de to foregående kvartalene er det mindre endringer, ifølge TDN Finans.

Les også:

<b>1 av 4 tror ikke på rentehopp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.