Aldri før har så mange fått hjelp av foreldre til å kjøpe bolig, skriver Dagens Næringsliv.

Tall fra Finans Norges Husholdningsundersøkelse viser at mer enn 40 prosent av boligkjøpere under 40 år får nå økonomisk hjelp av familien.

Det er en fordobling siden kravet om egenkapital ved boligkjøp ble introdusert i 2010 og strammet ytterligere inn i 2011.

- Vi har karakterisert dette som et klasseskille i boligmarkedet. Fordoblingen av antallet som svarer at de har fått økonomisk hjelp av familien, bekrefter dessverre at dette klasseskillet har økt, sier toppsjef Idar Kreutzer i Finans Norge.

Får over en halv million
I Oslo svarer én av to boligkjøpere at familien har stilt opp. En av fire spurte får over en halv million kroner i støtte.

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening er ikke overrasket over tallene.

- For dem som ikke får hjelp hjemmefra, er det stadig vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Vi ser mindre etterspørsel etter førstegangsboliger fordi deler av markedet tvinges over i leiemarkedet, sier han.

Da Jens Alexander Jørgensen (23) skulle inn på boligmarkedet i sommer, tro foreldrene til med økonomisk hjelp.

- Jeg hadde spart opp litt penger på BSU, men det var ikke nok i forhold til det banken krevde i egenkapital. Derfor gikk foreldrene mine og jeg inn med 50 prosent hver, hvilket gjorde at jeg fikk lån, sier han til DN.

Les også:

<b><i>Derfor tar du feil, Hermanrud!</i></b>

<b>- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.