Prisene på omsatte fritidsboliger gjennom Finn.no steg i fjor med syv prosent målt i kroner per kvadratmeter.

Les saken: Hytteprisene stiger - men mange forblir usolgt

Av de 1770 fritidseiendommene som ble omsatt i fjor, kom som vanlig Geilo ut på topp på listen over de dyreste destinasjonene.

Her er de fem dyreste stedene å kjøpe hytte:



På listen over de fem billigste stedene, topper Kongsberg der snittprisen er på skarve 897.000 kroner. Fjerde billigste sted er Ål i Hallingdal med 1,48 millioner kroner i snittpris. Og det siste er kanskje noe oppsiktsvekkende, all den tid Ål ligger bare 26 kilometer og like mange minutters kjøretur unna Geilo - i retning Oslo.

Det kan med andre ord være store summer å spare dersom man er villig til å sitte litt i bilen for å komme til Geilo med alt Norges skimetropol har å tilby.

"Samme" hytte - 1,5 mill i prisforskjell
På finn.no kan ligger det for eksempel ute en "Høystandard hytte med "ski in/ski out i Ål skisenter" med prisantydning på 2,19 millioner kroner.

Ifølge beskrivelsen i annonsen har hytten på 96 kvadratmeter en "usjenert beliggenhet samtidig som den ligger midt i alpinanlegget. Hytta har en fantastisk utsikt mot Votndalen og Hallingdal".

På Geilo kan man finne hytter som ligner i beskrivelsen. Hvis en ser bort fra prisen.

Man må for eksempel ut med 3,7 millioner kroner for en hytte på 87 kvadrat som beskrives som "Hytte med god standard, solrikt og god utsikt". Denne ligger i Tuftelia, ca fire kilometer vest for Geilo sentrum, retning Bergen.

 

Døm selv:

Dette får du for 2,2 mill på Ål (ekstern lenke til annonse på finn.no)

Dette får du for 3,7 mill nær Geilo (ekstern lenke til annonse på finn.no)

- Som å sammenligne Oslo og Strømmen
Nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Torbjørn Ek, er ikke overrasket over prisforskjellen på hyttene, selv om de fremstår som ganske like, men med forskjellig beliggenhet.

- Det er jo det som er hele forskjellen, beliggenheten. Prisene på Geilo gjenspeiler hvordan hyttene er bygget, at stedet er godt planlagt, glimrende tilgang på de beste heiser og skibakker i landet, blant annet.

- Hva med status?

- Da er vi snart over i sosiologien, men det handler helt klart også om status og rennomé, sier Ek.

Han vil ikke si at man får mer for pengene det ene eller andre stedet, men at det må være opptil hver enkelts preferanser å velge. Ifølge Ek er ikke dette mer mystisk enn de store forskjellene man kan se på boligpriser innenfor et lite geografisk område.

- Det kan være helt forskjellige priser fra den ene siden av gaten til den andre i byen. Dette er ikke annerledes enn at det er flere som vil bo og betale mer i Oslo enn det er i Strømmen, mener Ek.

Trøsten for dem som ønsker seg, men ikke har råd til, en hytte i fjellets "Holmenkollås" er at prisene kan se ut til å være på vei ned. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på hyttene omsatt på Geilo sank i fjor med ni prosent, det største prisfallet i Norge.

Les også: Markedets dyreste fjellhytte solgt

Her kan du beregne hva hytten vil koste deg i året - eller kanskje du tjener på den?

Er det verdt å betale dobbel pris for hytter på Geilo fremfor Ål? Diskuter saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.