Uroen i markedene har gitt en fastrente som ligger på et historisk lavt nivå.

Ekspertene har i lang tid sagt at det er "gunstig å binde renten nå", men blir fastrenten neppe særlig lavere, mener forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

Vil du sikre deg mot rentetopper, er dette virkelig tidspunktet å gjøre det på, sier hun til DN.no.

- Normalt råder jeg folk til å ha flytende rente hvis økonomien tåler det - fordi det i lengden lønner seg. Men gallopperende boligpriser og mange som tøyer strikken langt for å få råd til å komme inn i boligmarkedet aktualiserer fastrente. Nå er prisnivået på fastrente uvanlig lavt, sier Warloe.

Liten differanse
Nordea har nettopp senket fastrentene, noe som betyr at du kan binde renten i fem år til 3,75 prosent. Til sammenligning ligger Nordeas beste flytende rente på 3,40 prosent.

- Er stigende renter noe som kan gjøre privatøkonomien trøblete, ja da har du en historisk sjanse til å forsikre deg til en veldig god pris. Så lav som fastrenten er nå, er det umulig å tape mye på å velge fast fremfor flytende rente, sier forbrukerøkonomen.

Årsaken til at fastrenten er helt i kjelleren for øyeblikket, er riktignok at markedet forventer lav rente i lang tid fremover.

- Ja, det må sies. Men fem år er en ganske lang tidshorisont, og markedet kan ta feil. Tirsdag så vi dessuten at kronen brått svekket seg kraftig, så mye kan skje på kort tid, sier Christine Warloe.

Kronen har svekket seg markert mot dollar og euro det siste døgnet, og importveid er valutaen nå omtrent på det nivået Norges Bank har anslått.

Les mer: Piffen ut av kronen

Valutastrateger mener imidlertid at investorene vil ha stor appetitt på norske kroner fremover, og at kronefallet er av kortsiktig karakter .

Fokus Bank satte denne uka ned sine fastrentesatser med inntil 0,40 prosentpoeng

- Generelt er vi forsiktige med å anbefale kunder å tegne fastrenteavtale ut i fra et motiv om å ”slå markedet”, men det er likevel ingen tvil om at tilbudet nå er godt, sier Haftorn Iversen som likevel understreker at ønske om økonomisk forutsigbarhet bør være hovedmotivet for å binde renten, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank.

Fokus Banks beste flytende rente er for tiden på 3,55, mens renten for fastrente over tre år etter justeringen er 0,25 prosentpoeng lavere og ligger nå på 3,30 prosent.

Lite populær fastrente
Fastrente har uansett aldri vært særlig populært blant norske boliglånskunder:

Mens mange bedrifter har valgt å binde renten etter finanskrisen, gambler privatpersoner som aldri før.

Fra første kvartal 2004 til første kvartal i år har andelen private låntakere som har bundet renten falt fra 11,5 til 5,7 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Det ser ut som private låntakere nærmest gambler på at den kraftige renteøkningen som varsles av de aller fleste ekspertene så å si skal blåse bort. Vi tror de gjør en stor feil, sier Eirik Maurstad, leder for bedriftskundemarkedet til Fokus Bank i Bergen til Bergens Tidende.

Han karakteriserer det som «overraskende» at ikke flere sikrer hele, eller i det minste deler av lånet sitt.



Les: Snart ingen som velger fastrente

Les også: Beste fastrente på lenge

<b>- Ikke sikkert flytende rente lønner seg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.