Sentralbanksjef Svein Gjedrem og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre har i dag besluttet å sette styringsrenten ned med et halvt prosentpoeng til 1,5 prosent.

Kronen styrket seg noe mot dollar og euro etter offentliggjøringen.

- Ny informasjon bekrefter at verdensøkonomien er inne i den dypeste lavkonjunkturen i etterkrigstiden. Om noe har utviklingen vært svakere enn ventet, men det er også enkelte tegn til lysning. For å dempe utslagene i norsk økonomi er det riktig å sette styringsrenten videre ned, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding onsdag.

DN FORUM: - Hva med oss som sparer?

Beslutningen var ventet. Ifølge estimater TDN Finans har hentet inn hos 13 økonomer ventet 11 at renten ville bli kuttet med et halvt prosentpoeng på dagens møte.

- Vi setter renten lavt for å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen kommer for langt ned, sier Gjedrem.

Les også:
Kan bli gratis å låne penger
Spår klasseskille blant lånekundene
Her får du beste lånerente akkurat nå

Har sluttet å falle
Norges Bank peker på at selv om utviklingen har vært svakere enn ventet, er det også enkelte tegn til lysning:

- Forventningsindikatorer holder seg på svært lave nivåer, men har sluttet å falle. Aksjekursene har økt i det siste, og råvareprisene ser ut til å ha stabilisert seg. Veksten i konsumprisene avtar videre. Styringsrentene i mange land er satt ytterligere ned for å dempe utslagene av krisen på aktiviteten og prisutviklingen. I USA, Storbritannia, Sveits, Sverige, Canada og Japan er styringsrenten nær null, skriver Norges Bank.

Norges Bank opprettholder at styringsrenten bør ligge i intervallet 1-2 prosent frem til neste pengepolitisk rapport 17. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye, store fortstyrrelser.

- Ny informasjon siden forrige rentemøte gir ikke grunnlag for å avvike fra denne strategien, skriver Norges Bank.

Bør ikke falle for lavt
Prisveksten falt i tråd med bankens forventninger, og den underliggende inflasjonen er nå på 2,75 prosent.

- Lavere prisstigning ute og lavere kapasitetsutnytting i norsk økonomi vil bidra til å dempe prisveksten fremover. Foreløpige resultater fra årets lønnsoppgjør tyder på at lønnsveksten som ventet vil komme betydelig ned inneværende år. Det er utsikter til at prisveksten vil avta og komme under 2,5 prosent. Det er derfor riktig å sette renten lavt slik at inflasjonen ikke faller for langt under målet, skriver Norges Bank.

Samtidig er kronekursen fortsatt sterkere enn Norges Bank la til grunn i sin Pengepolitisk rapport i slutten av mars.

Norges Bank har kuttet renten med tilsammen 4,25 prosentpoeng siden september ifjor. Forrige gang renten ble satt ned var på møtet i mars, også den gangen med et halvt prosentpoeng. I forbindelse med forrige rentemøte signaliserte Norges Bank at renten kan komme helt ned mot en prosent mot slutten av 2009 dersom økonomien her hjemme og internasjonalt utvikler seg slik sentralbanken ser for seg.

Hva synes du om Norges Banks rentebeslutning? Diskutér under saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.