Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor uttalte til DN.no forrige uke at norske bankkunder neppe vil få full glede av videre rentekutt i Norges Bank.

Ifølge Aamdal vil bankene vegre seg for å sette renten på utlån videre ned når innskuddsrenten nærmer seg null.

Sjefen i Danske Bank gikk denne uken ut med en lignende melding til sine kunder: Kundene må innse at lånerentene har vært altfor lave, og nå blir det dyrere å låne penger.

Men dette er et godt stykke på vei uttrykk for bankenes egne drømmer, mer enn realiteter, innvender den nå pensjonerte, men fortsatt aktive, bankanalytikeren Tom R. Svendsen.

  - Bankene har et ønske om å øke utlånsmarginene sine nær sagt uansett hva Gjedrem gjør. De hevder nesten alltid at marginene for små.

Norges Banks setter renten ned: Kutter renten 0,5 %-poeng

Større forskeller mellom kundene
Men sannheten, mener Svendsen, er at det går et skille mellom hva bankene ønsker seg, og hva som faktisk kommer til å skje. Det mest sannsynlige er at noen vil måtte betale mer, mens andre vil slippe unna, tror han.

Les de siste rentesakene her:
Kan bli gratis å låne penger
Markedet tviler på kraftig rentekutt
Lav rente i fem år
Huskeliste når renten faller

- I personmarkedet vil konkurransen bankene i mellom holde marginene nede. Så der tror jeg at Norges Banks rentenedsettelse forfsatt vil få effekt på boliglånsrenten. Men når det gjelder næringslivskundene, stiller det seg annerledes, sier analytikeren.

Bildet han ser for seg er at en del næringslivskundene vil komme i en posisjon der spørsmålet er om de får låne penger, snarere enn til hvilke betingelser.

- Marginene på lån til næringslivet er for lave. De gjenspeiler ikke risikobildet. Derfor vil bankene vurdere hvert enkelt engasjement individuelt.

Konkurranse om de gode
Selv om Svendsen spår at mange næringslivskunder derfor må finne seg i dyrere lån sammenlignet med styringsrenten, vil det også oppstå et klasseskille blant privatkundene.

- De beste boliglånene kan pakkes inn i boligkredittselskapene og plasseres i Norges Bank og slik få rimelig funding. De med boliglån innenfor 60 prosent av boligens verdi representerer slik sett en veldig lav risiko for banken. De med dårligere sikkerhet, og de som har forbrukslån kan trolig vente seg høyere rentemarginer, tror Svendsen.

Han understreker samtidig at konkurransen mellom bankene fortsatt fungerer godt både for næringslivs- og privatkunder.

- Bankene kan ikke vri så hardt på bryteren at kunden forsvinner. Men faktum i dag at det ikke er veldig mange banker som er sultne på nye kunder. De ønsker likevel ikke å miste de de har, sier Svendsen.

Har det blitt lettere å få lån? Hvor lav blir boliglånsrenten? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.