Norge er fortsatt nordmenns i særklasse mest populære reisemål.

Les også: Nordmenns mest populære ferieland

Men utlandet lokker mer enn før.

Fire av ti nordmenn dro i første kvartal på en eller annen reise med overnatting, enten i forbindelse med arbeidet eller ferie. Tallene som Reiseundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå publiserte i dag, viser at antallet personer som pakket kofferten i første kvartal, falt med fire prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Reduksjonen i reiseaktivitet er enda større om man måler antall reiser totalt, 4,6 millioner. Det er en nedgang på åtte prosent sammenlignet med første kvartal i 2010. Med andre ord er det både flere som holder seg hjemme, og de som drar på tur foretar færre reiser.

Tallene fra reiseundersøkelsen tyder på at det er Norge som reisemål som nedprioriteres. For til tross for nedgangen i både antall reisende og antall reiser, øker antall målte utenlandsreiser kraftig, opp 17 prosent.

Som om ikke tallene var dystre nok for den hjemlige reiselivsnæringen, med både nedgang i antall reisende og antall reiser, så faller også det siste parameteret: Hvor mange overnattinger vi gjør.

Det var 18,4 millioner overnattinger på reisene våre i kvartalet, og det er hele 16 prosent færre enn i samme kvartal i 2010.

Med totalt 4,6 millioner reiser gir det en gjennomsnittlig varighet på fire overnattinger per reise. En typisk reise i Norge hadde i gjennomsnitt 2,7 overnattinger, mens tilsvarende tall for utenlandsreisene var 6,5 overnattinger.

Bilen ble brukt på 56 prosent av reisene våre i Norge i 1. kvartal 2011. På reisene til utlandet og på yrkesreisene ble flyet mest brukt, på henholdsvis 75 prosent og 60 prosent av reisene.

Mens nordmenn stort sett overnatter på hotell i utlandet og på yrkesreiser, finner vi stort sett privat losji på feriereiser i Norge, viser Reiseundersøkelsen fra SSB.

Les også på DN.no Privatøkonomi: Optimismen bremser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.