- Utsiktene for folks økonomi er gode, sier Torbjørn Eika i SSB.

Mens store deler av verden strammer inn livreimen, og må belage seg på lavere levestandard, får Ola og Kari Nordmann mer å rutte med og høyere formue de neste årene.

* Rentenhoppene drøyer
* Boligprisene stiger de neste tre årene
* Prisstigningen blir lav
* Reallønnen stiger

Det er konklusjonen i rapporten «Økonomiske analyser» som Statistisk sentralbyrå la frem i dag.

- Utsiktene for folk økonomi er ganske gode. Vi regner med en reallønnsvekst de neste tre årene og lave renter en stund til, sier forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå, som påpeker at utsiktene til år med fetere lommebok er forbeholdt de som ikke rammes av den svakt økende ledigheten.

 

Et år til rentene skal opp
Rentene skal etter hvert opp.

- Men vi venter at videre oppgang først vil komme annet halvår neste år. Men ikke mer enn at husholdningene som gjennomsnitt kommer til å øke sin realdisponible inntekt, sier Eika.

Pengemarkedsrenten er det bankene må betale for sine innlån. Rentene bankene tilbyr lånekundene sine er pengemarkedsrenten pluss et påslag.

Beste lånerente i dag ligger på rundt tre prosent. Ut fra SSBs prognoser for pengemarkedsrenten og gjennomsnittlig utlånsrente ligger det an til at beste boliglånsrente i 2011 i snitt vil ligge på 3,3 prosent, men vil stige til henholdsvis 4,1 prosent i 2012 og 5,1 prosent i 2013.

SSBs prognoser for pengemarkedsrenten

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Boligformuen vokser
- Det tegner også til at det blir vekst i boligprisene. Det innebærer at husholdninger som eier sin egen bolig vil føle seg rikere. Og de vil jo for så vidt bli rikere. Boligformuen er jo den viktigste delen av husholdningenes formue, sier Eika.

SSB tror prisveksten neste år blir svært moderat. Og da blir det økt kjøpekraft selv om lønnsveksten blir moderat de neste årene.  

- SSB spår vekst både i disponibel inntekt og boligverdier, i tillegg til fortsatt lav arbeidsledighet, noe økning til tross. Med andre ord; mer å rutte med, større verdier på balansen og fortsatt jobbtrygghet for folk flest, konkluderer privatøkonomiekspert Rolf Mæhle i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Slik tror SSB boligprisene skal gå fremover, prosentvis endring fra året før:

- Bør binde lånet
Han mener det er verdt å merke seg at SSB spår en betydelig økning i nominelle lånerenter de neste fire årene.

- Men realrenten, nominell lånerente korrigert for prisveksten, vil ifølge SSB holde seg på et relativt behagelig lavt nivå sett fra en låntakers perspektiv. Dersom du tror SSBs prognoser slår til, er det fornuftig å binde renten. Boliglån med fem og ti års rentebinding koster i dag henholdsvis 4,3 og 5 prosent. Folk med høy belåning bør uansett vurdere å binde renten på hele eller aller helst deler av lånet, råder Mæhle.

Dersom SSBs boligprisprognoser slår til, vil en husholdning med en gjennomsnittlig bolig verdt drøyt to millioner kroner ved siste årsskifte, oppleve at balansen øker med nærmere en halv million kroner i løpet av de neste fire årene. Dette tilsvarer SSBs forventede boligprisvekst på cirka 25 prosent i perioden 2010-2014, påpeker Mæhle.

SSBs lyse fremtidsutsikter kommer samtidig med utbetaling av feriepenger og et skatteoppgjør som ventelig vil gi et stort flertall av skatteytere skattepenger tilbake.

- Så privatøkonomisk sett er det i dag altså god grunn til å glede seg over situasjonen og utsiktene, men SSB kommer altså ikke med løfter, men med prognoser! minner Mæhle om.

Mæhle påpeker også at ting kan endre seg og at stemningen kan snu relativt raskt.

- Vi må ikke glemme at verden rundt oss har store økonomiske utfordringer som selvsagt har vesentlig betydning for en liten og åpen økonomi som den norske. Vi så også i 2007-2008 at boligprisene kan falle raskt og mye, sier Mæhle.

Les også:
Boligprisene skal opp 17 prosent
- Ett år uten rentehopp
Veksten kommer om 2 år

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.