Norske fondssparere har tilsynelatende lagt uroen som dominerte 2011 bak seg og stengt støyen fra Sør-Europa ute. Nå kjøpes det aksjefond i stor stil. Hos Nordnet ble det satt omsetningsrekord i februar og nettokjøpet i aksjefond var på drøye 108 millioner kroner.

Samtidig ble det solgt mer rentefond og kombinasjonsfond enn det ble kjøpt.

- Satser på mer spenstige fond
- Handelen i februar tyder på at risikoappetitten til mange fondssparere har økt, sier spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet.

Spareøkonomen påpeker at det i større grad blir investert i mer aktive fond.

- Ifjor investerte privatsparere i roligere aksjefond, spesielt norske og bredere globale fond. Årets første måneder viser en større vilje til investering i mer aktive og spenstige fond som India Equity Fund, forteller Vammervold.

Vammervold påpeker at allerede eksisterende fondssparere har investert mer, men at også flere fondsparere har kommet på banen.

- Flere som forlot akjsefondmarkedet i 2011 har valgt å investere igjen.

I hele 2011 kjøpte norske privatsparere aksjefond for 2,5 milliarder kroner, ifølge tall fra Verdipapirfondenes Forening. Bare i årets to første måneder har det i Nordnet alene blitt nettokjøpt aksjefond for 150 millioner kroner. I de samme månedene ifjor ble det kun kjøpt akskjefond for 22 millioner.

- Vi ser et vesentlig tilbaketog til aksjesp#229 blant fondssparerne i Nordnet. Det blir spennende og se om dette også er en trend i fondsbransjen i Norge forøvrig, påpeker Vammervold.

- Kjøp litt og litt
Vammervold anbefaler kunder å kjøpe litt og litt.

- Jeg ville ikke lagt inn alle pengene i aksjemarkedet nå som det er litt urolig, men om en fordeler investeringer over tid med en god horisont, skal en få bedre avkastning. I et økonomisk perspektiv er vi inne i en spesiell tid. Vi kan få noen overraskelser, påpeker Vammervold.

De mest kjøpte fondene i februar finner man i stor grad igjen på listen over de som har gitt best avkastning så langt i år. Både Storebrand Vekst, HSBC Indian Equity og DNB SMB har gitt en avkastning på over 20 prosent så langt i år.

- Fondssparerne gir nå gass og vil ha opp avkastningen på sparepengene sine, som var ganske begredelig i 2011. Jeg regner med at enkelte av plasseringene vi ser idag ikke er av det langsiktige slaget og at de raskt kan havne på listen over mest solgt om få måneder. Fondssparerne vet at trær ikke vokser inn i himmelen, sier Vammervold.

Mest kjøpte fond:

1 Storebrand Vekst

2 DNB SMB

3 Alfred Berg Høyrente

4 HSBC Indian Equity A Cap

5 Skagen Kon-Tiki

6 Handelsbanken Latin Amerika

7 KLP Obligasjon Global II

8 KLP Pensjon II

9 Danske Gl. Emerging Markets

10 Sparinvest High Yield Value Bonds

Mest solgte fond

1 Skagen Høyrente

2 Fidelity Indonesia

3 Holberg Likviditet

4 KLP Pengemarked

5 DNB ECO Absolute Return

6 Templeton China Fund

7 Franklin India

8 Carnegie Obligationsfond

9 Warren Wicklund Norge

10 MSDW Em. Markets Domestic Debt

Les også:

<b>Ble søkkrik på aksjer - nå ser han en enda bedre investering</b>

<b>- Bedre å legge investeringen i bolig enn i madrassen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.