Mange analytikermiljøer har spådd at vanlige låntakere må regne med å få en del rentehevingsbrev bra banken sin fremover - selv om Norges Bank kutter styringsrenten.

Årsaken er at finansieringskostnadene for finansbransjen har steget i kjølvannet av den store usikkerheten i den internasjonale økonomien. Og når det blir dyrere for bankene å låne penger, sender de regningen videre til lånekundene.

Men ifølge rapporten «Økonomiske analyser», som Statistisk sentralbyrå legger frem idag, behøver ikke boliglånskunder ligge søvnløse de neste årene.

For tallknuserne deres tror den gjennomsnittlige utlånsrenten i 2014 kun vil ligge 0,8 prosentpoeng over rentenivået vi har hatt i år (se tabell).

Nå ligger beste nominelle lånerente på rundt 3,5 prosent. Om prognosene til Statistisk sentralbyrå holder stikk, vil lånerenten i 2014 i snitt ha steget steget til 4,3 prosent.




Fra sommeren 2009 til sommeren i år beveget påslaget seg mellom 0,5 og 0,75 prosentpoeng.



Krisen i verdens finansmarkeder og svake konjunkturutsikter medførte at Norges Bank fra høsten 2008 og gjennom ni måneder satte styringsrenten ned med 4,5 prosentpoeng slik at den i juni 2009 var 1,25 prosent.



Fra oktober 2009 til mai 2010 ble styringsrenten satt opp tre ganger. Deretter ble styringsrenten holdt uforandret inntil den igjen ble satt opp i mai i år.



Hver av renteøkningene har vært på 0,25 prosentpoeng slik at styringsrenten nå er 2,25 prosent. Pengemarkedsrenten var i begynnelsen av desember om lag 3,25 prosent.



Kilde: SSB





DN.no/kalkulator:
Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

- Norges Bank kutter
Styringsrenten til Norges Bank ble sist satt opp i mai, til 2,25 prosent.

På bakgrunn av dette høye påslaget, lav inflasjon, lave internasjonale pengemarkedsrenter og utsikter til en relativt beskjeden vekst i det norske aktivitetsnivået, regner Statistisk sentralbyrå med at Norges Bank setter ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng 14. desember og at pengemarkedsrenten i 2012 blir liggende på 2,8 prosent.

Pengemarkedsrenten er det bankene må betale for å hente inn penger.

Øker gradvis
- Gjennom 2013 og 2014 regner vi med at styringsrenten settes opp og at pengemarkedsrenten gradvis øker til i overkant av 4 prosent i slutten av 2014, skriver statistikerne.

De anslår at gjennomsnittlig utlånsrente i bankene vil ligge på 5,6 prosent i 2014. 2011-nivået er på 4,8 prosent.

Slik tror SSB rentene skal utvikle seg fremover:

*Gjennomsnittlig uttlånsrente

Slik så SSBs renteprognoser ut i september:

*Gjennomsnittlig uttlånsrente

Les flere saker fra rapporten:
Boligprisene skal fortsatt opp
Norge må vente lengre på festen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.