Under halvparten av Norges befolkning sparer til pensjon utenom obligatorisk tjenestepensjon, viser en fersk undersøkelse utført av Perduco for Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

Kanskje ikke overraskende er det de aller yngste som i minst grad opplyser at de sparer til alderdommen. I gruppen under 30 år er det bare 10 prosent som gjør det.

- At så få unge sparer til pensjon, synes jeg er rart, sier Mads Folke Nordmark (26). Allerede som 20 åring begynte han å tenke bevisst på å bygge formue.

Tidlig sp#229 gir turbo-avkastning
Og det er kanskje nettopp de yngste som burde spart. Effekten av å starte pensjonssp#229 tidlig er i alle fall formidabel.

Se bare her: Dersom en 20-åring setter av 1000 kroner i aksjefondsp#229 hver måned vil det stå nær 2,5 millioner kroner (før skatt) på kontoen den dagen han fyller 60 år. Dersom 20-åringen venter til 30-årsdagen med å starte sp#229en, vil det bare stå 1,2 millioner kroner på kontoen på 60-årsdagen*. 10 år tidligere sparestart mer enn dobler altså pensjonskontoens størrelse.

Bare 120.000 kroner av dette skyldes ti år med ekstra innskudd. Resten skyldes rentes rente-effekten. Hvor sterk rentes rente-effekten er, kan også illustreres slik:

Tenk deg at 20-åringen sparer 1000 kroner måneden frem til 30 år, og deretter ikke setter inn mer penger, men lar pengene fra ti års sp#229 stå i aksjefondene frem til 60-årsdagen. Da vil kontoen vise drøyt 1,3 millioner kroner. Altså over 100.000 kroner mer enn han som sparer 1000 kroner hver måned fra han er 30 til 60 år.






Kjønn:

Sparer mest til pensjon: Menn (25)

Sparer minst til pensjon: Kvinner (21)

Fylke:

Sparer mest til pensjon: Rogaland (36), Nord-Trøndelag (31) Oslo (27)

Sparer minst til pensjon: Sør-Trøndelag (15) Hordaland (17) og Vestfold (19)

Alder:

Sparer mest til pensjon: 50-59 år (35 %)

Sparer minst til pensjon: Yngre enn 30 år (10 %)

Husstandsinntekt:

Sparer mest til pensjon: Mer enn en million (34 %)

Sparer minst til pensjon: 600.000 eller mindre (16 %)

Politisk parti:

Sparer mest til pensjon:Venstre (35 %)

Sparer minst til pensjon: Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet (22 prosent).



Satser på gull og murstein
En av de få unge som har begynt sp#229en til pensjonstilværelsen allerede, er salgssjef i Umoe Consulting AS, Mads Folke Nordmark (26) fra Oslo.

- Jeg ser at det er unge som i stedet bruker store summer på å kjøpe seg bil. Da må du enten være spesielt bilinteressert, eller være veldig sikker på fremtiden, sier 26-åringen.

Han valgte imidlertid ikke aksjefond i starten, men prioriterte å komme seg inn i boligmarkedet som 20-åring.

- Med nesten ingen egenkapital hadde jeg bare råd til å kjøpe en liten leilighet i et område av byen jeg ikke ville bo i selv, sier han.

Valget falt på en toroms ved Aleksander Kiellands plass, som den gang kostet 1,1 millioner kroner.

- Den leide jeg ut og leide selv i et annet område som jeg likte bedre. Den lille leiligheten var kun ment som pensjonssp#229, forteller Nordmark.

Den lille leiligheten har han derfor beholdt, og nå kjøpt seg en annen og større leilighet i tillegg på Majorstuen sammen med forloveden. Med god inntekt i dag, har han de tre siste årene også kunnet spare i fond, nærmere bestemt råvarefond med plassering i gull.

- Jeg tror gull vil være smart på lang sikt. På kort sikt vet jeg ikke, siden det nå er ganske hypet opp. Men jeg plasserer noen tusen der hver måned, uten å se så mye på utviklingen, forteller Nordmark.

Det neste han nå vil gjøre er å fylle opp BSU-kvoten - for å utnytte skattefradragene i den ordningen. Han tør anbefale andre unge å gjøre det samme som ham - begynne pensjonssp#229en med å komme seg inn i boligmarkedet.

- For å komme inn i boligmarkedet, bør man tenke veldig langsiktig. Begynn med å kjøpe en liten, billig bolig lenger ut fra byen, men undersøk først at det er ok leiepriser der. Så lar du leietakerne betale det meste av utgiftene der, sier han.

Anbefaler bolig og indeksfond
I KLP, som blant annet selger aksjefond, får Mads Folke Nordmark tomlene opp for sine sparestrategi.

- Mange unge sparer egentlig til pensjon som bare det, uten at de har noe bevisst forhold til det. Unge tenker ikke på pensjon, men de fire b-ene: Bolig, bryllup, barn og bil. Og det er greit. For når de kjøper bolig så brukes pengene til å betale ned gjeld - og det er også sp#229, påpeker kommunikasjonsdirektør i KLP, Ole Jacob Frich.

Om det for en ung person er lurest å bruke sparepengene på Boligsp#229 for ungdom (BSU), kjøpe bolig eller sp#229 i aksjefond, mener Frich vil være litt avhengig av den enkeltes situasjon.

- Dersom du bor i et pressområde, kan det være smart å komme seg inn på eiendomsmarkedet. Men det som gjelder i Oslo, gjelder ikke nødvendigvis på Tolga. Jeg vil også anbefale å opprette spareavtale i indeksfond med lave kostnader, sier Frich.

Inngangsbilletten til boligmarkedet synes han godt kan dekkes av foreldre som selv har blitt rike på boligprisutviklingen.

- De burde bruke noe av boligkapitalen de sitter på til å hjelpe ungdommen inn nå, fremfor å vente med arveoverføringen til de selv har parkert på Vestre Gravlund, sier han.



* Forutsetning: 7 prosents årlig avkastning i aksjefond, som tilsvarer omtrent gjennomsnittlig årlig avkastning i verdens aksjemarkeder siden 1900.

Les også:
- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo
Rikere og rikere: Du får 40.000 kroner mer å rutte med
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.