Idag leder den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen for aller første gang et rentemøte i Norges Bank, og analytikerkorpset er klare til å fortolke det minste signal.

- Utviklingen i etterspørselen og inflasjonen trekker om noe i retning av en litt høyere rente. Det samme gjør forventninger om en tidligere renteoppgang fra den europeiske sentralbanken (ESB). Samtidig har boligprisveksten vært sterk de siste månedene, og det er tegn til at husholdningenes gjeldsvekst er i ferd med å tilta. Vi er spente på om det vil komme signaler som tyder på Norges Bank vil legge større vekt på utviklingen i gjeld og boligpriser i rentesettingen fremover selv om det vil bety at det tar lengre tid å få inflasjonen tilbake til målet, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbankens morgenrapport.

- Rentebanen kan heves
Likvel er det to forhold som taler for liten nedjustering av renteprognosen, mener Handelsbanken: Den importvektede kronekursen, som er litt sterkere enn forrige utegave av Norges Banks pengepolitiske rapport, og at påslagene i tremåneders pengemarkedsrenter synes å ha steget litt siden begynnelsen av desember.

- Vi opprettholder foreløpig vår prognose om at første renteheving kommer i juni og at vi får ytterligere en økning til i løpet av høsten. Samlet sett ser vi imidlertid at det nå finnes argumenter for at rentebanen kan heves og rentehevingene fremskyndes, skriver Wolden Bache.

- Boligprisvekst kan tilsi renteøkning
- Alt i alt venter vi at Norges Bank ikke endrer renten eller kommer med signaler om avvik fra rentebanen nå, skriver kjersti Haugland i morgenrapporten til DnB Nor Markets.

Hun peker på boligprisene som en mullig trigger for høyere renter raskere:

- Hvis veksten i boligprisene vedvarer mot marsmøtet, kan den neste pengepolitiske rapporten tilsi noe raskere renteøkning, skriver hun.

Meglerhuset mener rentebanen fra oktober tilsier uendrede renter frem til sommeren.

Lurer du på noe rundt pensjon, karriere, bolig eller sp#229?
Send ditt spørsmål til DNs Privatøkonomipanel
privatokonomi@dn.no

- Makrotallene etter den pengepolitiske rapporten fra oktober understøtter bildet av en økonomi på vei mot normal vekst. Forbrukstallene har vært litt sterkere enn ventet, og boligprisene har klart overrasket på oppsiden, skriver Haugland.

Hun bemerker også at rentene ute har steget mer enn Norges Bank ventet, samtidig som norske renter også har vært høyere, og kronen er litt sterkere.

- Sett under ett vil neppe markedsutviklingen påvirke rentevurderingen i særlig grad, skriver Haugland.

Les også:
- Kan skape misforståelser
- Mr. Olsen, du må gjøre et valg

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.