Onsdag neste uke skal den ferske sentralbanksjefen Øystein Olsen for aller første gang lede et rentemøte i Norges Bank.

Spenningen er imidlertid ikke akkurat til å ta og føle på; samtlige av de 12 makroøkonomene som TDN Finans har snakket med tror at renten blir liggende på to prosent.

Der har styringsrenten ligget siden begynnelsen av mai ifjor.

Raskere opp?
Men sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets mener det store spørsmålet på neste ukes rentemøte vil dreie seg om hvorvidt Norges Bank sier noe som kan indikere at renteøkningen har rykket nærmere, eller om den vil komme enda senere.

For hva veier mest? Norsk økonomi er preget av at forbruket er tilbake på jappetidnivåer, kraftig vekst i boligprisene og utsikter til høyere inflasjon. Det taler isolert sett for at renten skal settes opp.

- Markedet vil lete
Samtidig har man høyere pengemarkedsrenter og sterkere krone. Det taler isolert sett for at renten holdes der den er.

- Markedet vil lete etter formuleringer som røper hvilke utviklingstrekk som teller mest, skriver Bruce i en fersk oppdatering.

Han tror at det kan bli utfordrende for markedet å tolke Øystein Olsens formuleringer.

- Han vil trolig være forsiktig når han ordlegger seg for å unngå misforståelser. Men markedet er ikke vant til hans måte å ordlegge seg på og vi kan ikke avskrive muligheten for misforståesler som gir opphav til markedsreaksjoner, mener Bruce.

Med gule tusjer
NHH-professor og tidligere medlem av rentekomitéen, Øystein Thøgersen, kalte tidligere i høst den enorme interessen for sentralbanksjefens formuleringer for "en slags kremlologi".

- De sitter der med gule tusjer og leter etter selve kodeordet for å finne ut hva dette egentlig betyr. Det er en egen vitenskap, ja, en slags kremlologi, sa han.

Kremlologi er et ord for kunsten å ut fra et veldig tynt grunnlag gjette seg til hva ledere, styrer eller politiske grupper tenker eller kommer til å gjøre. Ordet stammer fra Kreml, og mysteriet rundt de innerste politiske kretsene i Sovjetunionens ledelse.

Les også: - Har blitt en slags kremlologi

Pluss og minus
Vitenskap eller ikke, Bruce tror ihvertfall at Norges Bank kommer til å nøye seg med å nevne oppside- og nedsideoverraskelsene og ikke kommer til å dra noen konklusjon hvordan utviklingen har vært i sum siden forrige pengepolitiske rapport.

Norges Bank kommer ikke med sin pengepolitiske rapport før neste rentemøte.

- En oppsummering av pluss og minus faktorer vil indikere at det er en stund til første økning. Det er i tråd med markedsprisingen, skriver Bruce.

Ifølge forrige pengepolitiske rapport kan neste renteøkning komme i juli eller august.

Les også:

Øystein Olsen kan sikre deg enda lavere rente

- Vi kan møte nye utfordringer

- Mr. Olsen, du må gjøre et valg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.