I 2008 stoppet ferieboligmarkedet i Spania nærmest opp.

- Da folk satt på gjerdet ble interessen akkumulert, og nå har markedet snudd helt. Nå kommer folk i køer, sier Ole-Frimann Grødtvedt i Norsk Megling, som i en årrekke har formidlet ferieboliger til solhungrige nordmenn på Costa Blanca i Spania.
Og flere nye undersøkelser viser at nordmenn nå for alvor blåser støv av drømmen om en feriebolig utenfor Norges grenser.  

- Kjøpelysten tilbake
45.600 husstander har konkrete planer om å kjøpe feriebolig i utlandet i løpet av de tre neste årene, ifølge en spørreundersøkelse fra Prognosesenteret.

Det er 23 prosent flere enn på samme tid ifjor. Bunnen ble nådd november 2008, da var det kun 30.000 husstander som hadde kjøpsplaner.

- Kjøpslysten er tilbake på nivået før finanskrisen, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

- Tenker at faren er over
- Vi har vært gjennom en periode med mye krisefokus, og forventet at den skulle slå hardere til enn den har gjort. Dette gjør at nordmenn nå trekker pusten og tenker at faren er over og plukker frem igjen planene de hadde før krisen, sier Øye.

Men i sør-Europa er saken en helt annen. Gjeldskrisen gjør at økonomer og analytikere spår skral økonomi og - veldig vonde og vanskelige år fremover i disse landene.

  Endringene i boligverdiene hjemme påvirker også nordmenns holdning til fremtiden.

- Boligverdiene er tilbake på toppnivå, og et stort flertall tror på vekst. Det gjør at man føler seg tryggere på økonomien, sier Øye.

Tro på bedre tider, sterk krone, billige boliglån, og utsikter til fortsatt lave renter er også blant forkl#229ene til den økte interessen, mener Øye.

Han sier også at interessen for feriebolig i utlandet er betydelig mer konkjunkturfølsom enn kjøp av bolig eller hytte hjemme i Norge.

- Hver gang konjunkturen svinger, svinger investeringene i feriebolig i utlandet veldig, sier Øye.

- Bør være nøye gjennomtenkt
I en ny undersøkelse som Sentio har utført for Fokus Bank oppgir 15 prosent av de spurte at det er mest aktuelt å kjøpe fritidsbolig i utlandet, mot 12 prosent på samme tid ifjor.

- Gjennom de siste årene er det stadig flere familier som har fått bedre råd takket være blant annet gode lønnsoppgjør og rekordlave rentekostnader. Dette bidrar nok til økt kjøpekraft i dette segmentet. I tillegg har euroen vært lav mot kronen en lengre periode, sier spesialrådgiver for strategi og kommunikasjon Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Han påpeker samtidig at om du skal kjøpe fritidsbolig i utlandet bør det være nøye gjennomtenkt, og du må vite at du kan tåle svingninger i valutakurser og internasjonale konjunktursvingninger.

- Du skal være profesjonell for å spekulere i å treffe akkurat riktig timing i dette markedet, sier Brøske.

En av tre investerer
Ifølge Prognosesenteret oppgir nå mer enn én av tre at de anser kjøpet som en investering, mot én av ti før år 2000.

Halvparten sier det er til feriebruk.

I Spania har eiendomsprisene en del steder falt 50-70 prosent. Grødtvedt og andre eiendomsmeglere DN.no har snakket med i Spania, mener at enkelte markeder kan ha nådd bunnen, mens de minst attraktive objektene fortsatt skal nedover.

- Toppobjekter selges til bunnpris, mens mange eiendommer ikke blir solgt i det hele tatt, sier Grødtvedt, og legger til:

- En ting er jo investeringeringen, men folk vil være i sola. Av og til gjør du noe som ikke er noen god investering, fordi det gir deg så mye trivsel, påpeker Grødtvedt.

Disse egenskapene ved et område er viktige eller veldig viktige:



Rekordmange eier
For et år siden oppga 149.000 husstander at de eier eller disponerer fritidsbolig i utlandet. Nå sier 152.000 det samme, og 91.000 av disse eier.

- Dette tallet vokser jevnt og trutt, sier Øye.

Ifølge Øye viser foreløpige beregninger at mellom 3.000 og 4.000 husstander kjøpte fritidsbolig i utlandet ifjor.

- Det er det laveste tallet på 2000-tallet, og er helt nede på nivået samme nivå som slutten av 1990-tallet, ifølge Øye.

Toppen ble nådd i 2006. Da realiserte hele 10.000 norske husstander drømmen om feriebolig utenfor Norges grenser.

- Men nå kan det se ut til at det kan være på vei opp igjen, sier Øye.

Vel å merke hvis folket følger opp de uttalte kjøpsplanene fra undersøkelsen.

Les også:
Slik får du råd til hyttedrømmen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.