Først mistet 23.000 kunder det som har vært ansett for å være en av Norges desidert billigste spotprisavtaler på strøm da Vitel strøm brått ble kastet ut av strømbørsen.

Les saken: Strømmen ble for dyr for strømselskap

Vitel har i flere år ligget helt i toppen av Konkurransetilsynets liste over landets billigste leverandører.

Så mottok de samme kundene tilbud om å gå over til en ny leverandør - som viser seg å være blant de dyrere i landet på spotpris, sammenlignet med andre aktører på tilsynets prisliste.

Og mens kundene bestemmer seg for å takke ja eller nei til tilbudet, tikker påslaget i minst tidobbel hastighet så lenge det lokale nettselskapet må levere såkalt ventestrøm (se mer om ventestrøm-betingelsene under).

Blant de dyreste
Tilbudet de tidligere Vitel-kundene nå har fått er å gå over til spotprisavtale med Fjordkraft - med strøm til markedspris pluss 588 kroner året i påslag. På Konkurransetilsynets prisoversikt over 56 leverandører av spotpris ville Fjordkrafts tilbud i dag vært nummer 51 på listen, basert på et årlig forbruk på 20.000 kw/h i året.

OBS: Fjordkraft er i likhet med flere andre leverandører ikke å finne på Konkurransetilsynets prisoversikt, fordi de regner prisen på en måte som ikke tilsynet godtar.

Vitel forsvarer tilbudet til sine tidligere kunder.

- Vi forhandlet med fire selskaper som kunne overta kundemassen vår. Og vi mener Fjordkraft kom med det beste tilbudet når man tar hensyn til at de hadde et apparat klart til å ta imot kundene. Men vi pålegger jo ikke kundene å inngå avtale med noen, sier administrerende direktør i Vitel, Glenn Nøstdahl til DN.no.

Han avviser samtidig at det er fare for at kundene kan tape forskuddsinnbetalingene de har gjort på strøm. Pengene vil bli tilbakeført innen en tre ukers tid, anslår han.

- Vi er ikke i en konkurssituasjon, og har sagt til kundene våre at pengene de har utestående skal de få tilbake, sier Nøstdahl, som selv oppgir at han eier av 68 prosent av selskapet.

500 kroner dyrere
Tilbudet fra Fjordkraft innebærer et påslag på 2,94 øre per kw/h ved 20.000 kw/h årlig forbruk.

Til sammenligning ville en spotprisavtale med den billigste leverandøren, Gudbrandsdal Energi, gi strøm til spotpris med påslag på bare 0,55 øre per kw/h - eller 110 kroner i året ved forbruk på 20.000 kw/h i året.

En stor del av Vitels kundemasse bor i leiligheter i Oslo. Disse har typisk strømforbruk rundt 10.000 kw/h i året eller mindre, og tilbudet fra Fjordkraft kan dermed bety over 500 kroner mer i påslag på strømmen i året - 10 ganger mer enn beste tilbud i markedet.

- Ikke der kostnadene ligger
I Fjordkraft kan de likevel fortelle om "elektrisk" aktivitet på kundeservice etter at tilbudet ble sendt ut til de gamle Vitel-kundene. Og avtalen som tilbys synes selskapet er konkurransedyktig, selv om den er ville kommet ut blant de dyreste på Konkurransetilsynets prisoversikt.

- Kundene betaler 49 kroner per måned i påslag på markedsprisen uansett strømforbruk. Om man betaler 29 kroner, 49 kroner eller 69 kroner måneden utgjør det uansett en veldig liten del av den totale strømregningen din. Det er ikke der kostnaden ligger, sier kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft, Jeanne K.Tjomsland.

Hun fremholder overfor DN.no at de heller ikke er sant at Vitels kunder har hatt særlig billig strøm før, selv om selskapet har ligget helt i toppen av Konkurransetilsynets prisrangering. Ifølge Tjomsland lå kundene inne med priser godt over det tilbudet de nå får i Fjordkraft.

Hvordan Vitel da har kunnet toppe konkurrsansetilsynets prisoversikt, vet hun ikke, og henviser i stedet til Vitel. Vitel har imidlertid ikke svart på DN.nos henvendelser om dette.

Tjomsland mener kundene uansett også må legge vekt på at Fjordkraft, i motsetning til Vitel og en del andre selskaper, ikke har forskuddsfakturering på strøm og at strømmen er garantert fornybar.

For kunder som ikke liker høye strømpriser, er det uansett aller viktigst å komme seg fortest mulig over til en ny leverandør for å unngå dyr ventetariff, understreker Tjomsland.

Det er så sant som det er sagt. De tidligere Vitel-kundene har nemlig siden tirsdag i forrige uke mottatt pliktmessig strømleveranse fra den lokale nettleverandøren.

Det er så visst ikke billig.

(Se ventetariff-priser fra et utvalg nettleverandører nederst i saken).

Den såkalte ventetariffen varierer fra strømleverandør til strømleverandør. Nær halvparten av Vitel-kundene er knyttet til Hafslunds strømnett. De første seks ukene betaler disse kundene markedspris pluss 6,25 øre per kw/h. Det er mer enn elleve ganger så høyt påslag som billigste leverandør.

For kunder med relativt lavt forbruk, for eksempel de som bor i blokkleiligheter, vil tilbudet om strøm fra Fjordkraft være omtrent like dyr som ventetariffen de første ukene.

Virkelig smell i sikringsboksen blir det først etter seks uker, om man ikke klarer å komme seg over til en ny leverandør.

Hos Hafslund Nett stiger da påslaget til svimlende 18,75 øre per kw/h. Med et forbruk på 20.000 kw/h i året vil den glemsomme eller passive kunde få seg en solid påminnelse på regningen: Ett år på ventestrøm vil da gi deg en ekstrautgift på drøyt 3.600 kroner i forhold til billigste leverandør.

- Vi går aldri konkurs
Hos Gudbrandsdal Energi, som er soleklart billigste tilbyder av spotpris, betaler kunden halvparten av forventet strømforbruk per måned i forskudd. Men selskapet garanterer at det ikke er fare for at kundene kan tape forskuddet, slik Vitel-kundene nå i verste fall risikerer.

- Vi er et 100 år gammelt selskap eid av fire kommuner med 5-600 millioner kroner på bok. Vi går ikke konkurs, det er fysisk umulig, sier administrerende direktør i Gudbrandsdal Energi, Erik S. Winther til DN.no.

Diskutér saken under.

Les også: Norge kan få dyrest strøm i Europa

<b>Strømpris opp til 14 kroner i Trondheim</b>