Med mindre temperaturen mildner og nedbøren øker i Norden, er det en fare for at norske strømpriser havner på europatoppen, mener energiselskap.

I de travleste formiddagstimene mandag steg kraftprisen i store deler av Norden til rekordhøye 11,32 kroner per kilowattime. Nedbørsmangel, kulde og ujevn atomkraftproduksjon i Sverige har mangedoblet prisene den siste uka.

Analytiker Magnus Smistad hos kraftmegleren Bergen Energi mener det kan komme flere strømsjokk, skriver Aftenposten.

– Hvis vi ikke begynner å få litt mer nedbør og mildere temperaturer, får vi kanskje de høyeste strømprisene i Europa utover våren, sier han.

Dobbelt så høyt som i Italia
I Oslo lå spotprisen en stund i går på over det dobbelte av Italia, det tradisjonelt dyreste strømlandet i Europa.

Været skaper også problemer for vannkraftverkene.

Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) har betydelig lavere magasinnivåer enn normalen.

– Vi ser et historisk lavnivå som vi ikke har sett på over 40 år. Fortsetter vi i samme takt og været fortsetter som nå, kommer vi rett etter påske til å være ganske tomme, sier produksjonssjef Wenche Teigland til avisa.

Les også: Strømpris opp til 14 kroner i Trondheim

Pristopp på strøm i mars
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.