– Boligfesten vil ikke vare evig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

– De siste 20 årene har vi hatt en eksepsjonell vekst i boligmarkedet. Så lenge mange unge mennesker kan huske har det bare gått oppover. Det er en risiko for at vi også får et prisras i Norge. De neste fem årene tror jeg boligprisene vil falle mellom 10 og 15 prosent, sier han til NRK.

Andreassen understreker likevel at alt i alt har boligeiere hatt det bedre enn leietakere de siste årene.

– Men mye av grunnen til det er at man sparer penger ved å nedbetale lån. Vi har et skattesystem som favoriserer boligeiere, men det er ikke nok til å tro at boligkjøp er en god investering, sier han.

– Tidligere var det en oppfatning i USA og i andre europeiske land at å kjøpe bolig var en sikker måte å bli rik på. Det har rast i andre land, og det vil det gjøre her også.

Førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Einar Sommervoll, advarer også unge mot boligkjøp.

– Det er ikke opplagt at boligkjøp er lurt for alle, sier han og kommer med et eksempel:

– Sammenligner man en 25-åring som kjøpte på topp på 80-tallet og en 25-åring som kjøpte etter at bunnen var nådd i 1993 vil man se enorme forskjeller i livsinntekt for de to, selv om de ellers hadde samme arbeidsinntekt. (©NTB)

Les mer:

Bråstopp for boligprisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.