To av Norges største boligprodusenter samt fellesorganisasjonen for norske boligbyggelag (NBBL) har nå gått sammen og laget forslag til hvordan regjeringen kan løse boligmangelen.

- Vi vil utfordre regjeringen til å gjennomføre strakstiltak som har umiddelbar effekt på boligbyggingen. Boligforsyning er et sentralt velferdspolitisk tema som krever handling nå. Det er viktig at regjeringen signaliserer en klar ambisjon om økt boligbygging, skriver OBOS, NBBL og Selvaag Bolig i en pressemelding.

Boligprisveksten har vært formidabel det siste året, viser tall som eiendomsmeglerbransjen la frem tirsdag.

For få boliger på markedet trekkes av mange frem som en viktig årsak til boligprisgaloppen.

- Lik mulighet til å eie egen bolig
Forslagene går ut på å utsette nye boligforskrifter i fire år, slik at kommunene kan frigjøre flere tomter for boligbygging. De ønsker også at det skal opprettes en egen boligministerpost, som får det overordnede ansvaret for plan- og byggesaker. Dette mener de er viktig for å sikre boligforsyningen.

I tillegg til dette ønsker Obos, Selvaag bolig og NBBL at regjeringen skal avvise forslaget til Finanstilsynet om å øke egenandelen til 15 prosent.

- Dette vil sikre at alle har lik mulighet til å eie sin egen bolig, mener boligprodusentene, som mener at at Finanstilsynets forslag vil stenge unge kjøpere ute av boligmarkedet.

Finanstilsynet foreslo i september å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad fra 90 til 85 prosent. Fremtidige boligkjøpere risikerer med andre ord et krav om 15 prosent av boligens verdi i egenkaptial.

På en bolig til 2 millioner kroner betyr det krav om 300.000 kroner i egenkapital.

Les: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

I tillegg krever de at Startlån-ordningen må videreføres som i dag, med mulighet for 100 prosent finansiering til spesielle grupper, for eksempel barnefamilier, førstegangsetablerere og vanskeligstilte.

Dessuten går de inn for at BSU-rammen bør økes slik at unge i etableringsfasen stimuleres til å spare til egen bolig.

Les også: Meglerne krever egen boligminister

- Nødvendig at regjeringen tar grep
Regjeringen kalte i denne uken inn til et høringsmøte om boligsituasjonen i Norge.

– Høringen er et svært godt initiativ fra regjeringen. De ser at det bygges for lite boliger og tar endelig problemet på alvor. Som utbyggere har vi hele tiden ment at det er nødvendig at regjeringen tar grep. Gjennom lovgivning, forskriftsverk, embetsverk og økonomiske stimuli, har regjeringen gode muligheter for å bidra til økt boligbygging, men også til å stanse boligbygging, uttaler de tre aktørene i forbindelse med uttalelsen til Kommunal- og regionaldepartementet.

Høringsmøtet vil finne sted i Kommunal- og regionaldepartementets lokaler i dag klokken 12.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.