Boligprisene falt med 0,6 prosent i oktober sammenliknet med september, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene imidlertid 0,8 prosent høyere enn i september.

Ikke påvirket av økonomisk uro
- Markedet har en flat prisutvikling, men vi ser at nordmenn ikke er blitt påvirket av finanskrisen i Europa, sier Finn Tveter, direktør for NEF.

Han mener oktober vanligvis er en vanskelig måned, og at det derfor ikke er rart at omsetningen går ned.

- Det er helt vanlig, sier Tveter.

Les også: Meglerne krever egen boligminister

- Vi forventer en moderat negativ trend, men tror at denne vil snu på nyåret, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener måten Norge kom seg gjennom finanskrisen på i 2008 påvirker nordmenns holdninger.

- At vi kom oss så godt gjennom finanskrisen er årsaken til at vi ikke er like hysteriske nå slik det var da. Men det er likevel kanskje litt mer avventende, sier Dreyer.

Boligprisene er nå 9,3 prosent høyere enn i oktober 2010. Tveter tror prisene vil fortsette å øke, han tror heller ikke at eventuell renteøkning neste sommer vil gi store utslag på boligmarkedet.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra september til oktober:

Selger på 14 dager
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i oktober 2011 var 25 dager, uendret siden i september. I oktober 2010 var formidlingstiden 29 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.

Nå ligger det 13.866 boliger på Finn.no, mot 13.939 foregående måned.

I oktober ble det formidlet 6.874 boliger, mot 9.114 boliger i september (septembertallene er revidert opp fra 7969 ). Så langt i år har det blitt solgt 71.428 boliger på landsbasis.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres måneden etter.



Les mer:
Sterkeste prisvekst på fem år
Tror Europa-krisen gir boligprisfall
- En økning med 13 prosent på ett år er etter vår mening for mye

DN.no/kalkulator:
Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt
Så mye kan du låne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.