Parlamentarikere fra venstresiden blokkerte onsdag dørene til nasjonalforsamlingen i Mexico i protest mot en oljereform som samme dag ble vedtatt i Senatet.

Rundt 20 lovgivere fra PRD, Borgerbevegelsen og Arbeidernes parti tok over talerstolen i Deputertkammeret og låste dørene til salen med hengelåser for å hindre videre debatt om den omstridte reformen.

– Vi kan ikke tillate at en håndfull folk gir bort nasjonens eiendom, sa Maria Luisa Alcalde fra Borgerbevegelsen.

Den omstridte reformen ble likevel vedtatt i generell form i Deputertkammeret med 354 mot 134 stemmer, selv om det ble godtatt å drøfte innvendingene fra venstresiden før en endelig godkjenning.

Energireformen gir for første gang siden nasjonaliseringen av oljen for 75 år siden utenlandske selskaper tilgang til den statlige energisektoren i Mexico.

Men venstresiden ser reformen som et første skritt mot en privatisering av det statlige oljeselskapet Pemex. De kaller reformen forræderi og et knefall for amerikanske oljeselskaper og vil at forslaget skal legges fram til folkeavstemning.

Reformprogram
Reformen er et sentralt ledd i den nye presidenten Enrique Peña Nietos reformprogram for å revitalisere den nest største økonomien i Latin-Amerika.

Andre reformer er en ny skattelov som skal bedre skatteinngangen, en ny lov for telekommunikasjoner som tar sikte på det enorme monopolet til Carlos Slim, og en utdanningsreform.

Flere av reformene er i samarbeid mellom regjeringspartiet PRI og det konservative PAN som styrte Mexico i tolv år før Peña Nieto tok over tidligere i år.

Oljereformen vil åpne for at private selskaper kan lete etter og utvinne olje og dele både profitt og risiko med Pemex, noe som innebærer at grunnloven må endres.

Peña Nieto benekter at det fins planer om å privatisere Pemex og insisterer på at oljen skal forbli nasjonens eiendom. Han sier reformen er nødvendig for å få fart på Mexicos fallende oljeproduksjon.

Reformen ble vedtatt av Senatet med 95 mot 28 stemmer. Hvis den til slutt også blir endelig godkjent av Deputertkammeret, må den senere godkjennes av 17 av Mexicos 32 delstater.

Mexicos sjel
Endringer i Mexicos oljesektor berører selve identiteten til det moderne Mexico.

I 1938 nasjonaliserte president Lázaro Cárdenas hele den utenlandsk-drevne oljesektoren i en reform som fastslo Mexicos rett til sine egne mineralressurser. Reformen var uhyre populær og markeres den dag i dag med både nasjonaldager og statuer.

Det statlige oljeselskapet Pemex, som ble grunnlagt i forbindelse med nasjonaliseringen, er til tross for sine mange problemer fortsatt Mexicos viktigste kilde for inntekter fra eksport.

Les også: Verdens rikeste er fra Mexico: God for 100 milliarder



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.