Kjøper du en BMW X5 i sportsutgaven M er listeprisen nesten 2,2 millioner kroner.

Også i grunnversjon er X5 bilen for de med god råd - den rimeligste X5-modellen på BMWs prisliste er en plug-in hybrid til litt under 780.000 kroner.

Likevel må du betale over tre tusen kroner ekstra for å få montert en DAB-radio som gjør deg i stand til å fortsette å høre radio i bilen etter at NRK, P4 og Radio Norge stenger FM-sendingene over hele landet.

«Vi synes det er bortimot skammelig at BMW tar ekstra betalt for DAB-radio på en slik bil. 3.270 kroner, takk!» påpekte forbrukernettstedet Dinside i sin anmeldelse av M-utgaven av BMW X5.

BMW om DAB: «Ikke spesielt aktuelt i andre land»

- Hvordan begrunner BMW at DAB-radio er kostbart ekstrautstyr på en såpass dyr bil, gitt at det nå bare er 503 dager til Norge starter nedstengingen av FM-nettet?

- Alle nye BMW som importeres til Norge har en definert mengde standardutstyr bestemt av fabrikken. Siden DAB ikke er spesielt aktuelt i andre land enn Norge, er det ikke mulig å legge dette som standardutstyr siden fabrikken følger en felles standard, svarer markeds- og kommunikasjonsdirektør Christian Gottschalk i BMW Group Norge.

Slukker FM i 2017

Det er nå bare 503 dager til utfasingen av FM-sendingene på radio i Norge starter.

Les også: Nå kan du kjøpe lisensfri tv-skjerm

Nordland fylke er først ut. Der vil de store radiokanalene skru av FM-sendingene 11. januar 2017. Deretter følger Trøndelag og Møre og Romsdal 8. februar 2017.

Må ha nye radioer

Oppmerksomheten om konsekvensene av at FM-senderne landet rundt skal slukkes er i ferd med å gå opp for stadig flere.

En av de mest leste sakene på DN.no er et innlegg fra januar, der general­sekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge fremmer sterk kritikk av den tvungne DAB-omleggingen.

Les innlegget her: Dab-trollet som sprakk dnPlus

Alle som vil fortsette å høre på radio, må skaffe seg en nettradio eller DAB-radio i 2017.

I bilen skaper dette ekstra store utfordringer.

I høst går Digitalradio Norge derfor ut med egne instruksjonsvideoer, blant annet om hvordan man går frem for å montere DAB-antenne i bilen sin.

Sjekk når FM skrus av i ditt fylke på nettsidene til radio.no.

Slett ikke standard hos alle

DN.no har vært i kontakt med de ti største bilimportørene i Norge.

Bare hos Skoda, Volkswagen og Toyota er DAB-radio standardutstyr på alle modeller, mens det vil være standard på alle Ford-modeller fra nyttår (se full oversikt i undersak).

Les også: Sverige dropper DAB-radio: For mange uklarheter og ulemper

Alle nye BMW har DAB

- Tror ikke BMW det blir noe av digitaliseringen av norsk radio?

- Siden alt tyder på at DAB blir innført som standard på bekostning av FM-nettet har vi de seneste årene inkludert DAB-radio i våre utstyrspakker. Disse er svært konkurransedyktig priset, som pakken Advantage Edition som er tilgjengelig på de aller fleste modeller. Konsekvensen er at alle nye BMW som selges i Norge i dag leveres med DAB-radio, opplyser Christian Gottschalk i BMW Group Norge.

- Når regner dere med at DAB blir standardutstyr på nye BMW'er i Norge?

- Siden alle nye BMW har et definert standardutstyrsnivå fra fabrikk vet vi ikke når dette eventuelt blir standard. Vi antar at sannsynligheten for at DAB blir standard vil øke dersom det blir innført i andre land, sier Gottschalk.

Har visst det lenge

Mari Hagerup er kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge AS. Selskapet er eid av NRK og P4 og driver opplysningsnettstedet Radio.no om digitaliseringen av radio i Norge.

- Hva synes dere om at BMW har DAB-radio som kostbart ekstrautstyr på en såpass dyr bil, gitt at det nå bare er 503 dager til Norge starter nedstengingen av FM-nettet?

- Bilbransjen har lenge visst at radioen digitaliseres og må ta ansvar for å gi kundene utstyr som fungerer, i takt med den teknologiske utviklingen. BMW kunngjorde internasjonalt allerede i 2010 at DAB+ er tilgjengelig i alle markeder og på alle modeller. Vi ser jo helst at alle nye bilmodeller har det som standardutstyr. Når bilmerkene har det som tilleggsutstyr forventer vi at de gjør en fornuftig tilpasning til kundene sine, svarer Hagerup.

Se hvordan Skoda skrur sammen løse deler til en ny bil på 155 minutter:

(Saken fortsetter under videoen)

Fra løse deler til bil på 155 minutter
Det er tiden det tar å bygge en Skoda. DN har besøkt fabrikken utenfor Praha.
01:31
Publisert:
 

- Når regner dere med at DAB blir standardutstyr på nye BMW'er i Norge?

- Vi ser helst at de får DAB+ som standard nå, slik flere andre bilmerker i samme prisklasse har, og har hatt en stund, sier Mari Hagerup i Digitalradio Norge. 

- Hva er status når det gjelder å levere DAB-radio som standard hos de andre bilmerkene?

- Det er mange bilmerker som nå gjør en betydelig innsats slik at alle biler kommer med DAB+ enten som standard eller tilvalgsutstyr. Vi ser at det har skjedd viktige endringer i markedet de siste årene, bilmerket Subaru har i løpet av de siste to årene sørget for å få DAB som standard i alle lagerførte modeller på det norske markedet, sier Hagerup.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.