Indiske rupi faller til en nok en bunnotering mot amerikanske dollar tirsdag.

- For noen få år siden var som kjent forventningene store om at India skulle bli det nye Kina. Slik har det ikke uten videre blitt. De strukturelle endringene som «alle» hadde ventet på, har uteblitt, veksten har avtatt, inflasjonspresset tiltatt, og nå faller rupi tilsynelatende ukontrollert, skriver sjeføkonom Knut-Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets tirsdag.

Ny bunn
En dollar koster i skrivende stund 63,60 rupi, godt over gårsdagens rekord på 63,30 rupi for en dollar. Tidligere på dagen tirsdag ble imidlertid dollaren handlet til så mye som 64,10 rupi. Dette er den laveste verdien for rupi mot dollar noensinne.

- Dette kan virke positivt for eksportører, men er katastrofalt for de mange som har gjeld i utenlandsk valuta. På grunn av den svake veksten våger ikke sentralbanken å heve rentene videre, og regjeringen har foreløpig avskrevet ytterlige kapitalrestriksjoner. Opposisjonen krever nyvalg, skriver Mork.

Han mener årsaken til det kraftige rupi-raset ikke utelukkende skyldes kortsiktig indisk politikk. Mork peker på at flere andre valutaer i fremvoksende økonomier også opplever at valutaen faller mot dollar.

- En felles årsak er forventningene om at Fed skal begynne å stramme inn sin politikk. At valutakurser reagerer på renteforventninger, er alt annet enn overraskende. Det som i stedet er bemerkelsesverdig, er at euroen beholder sin styrke mot dollar, skriver Mork som mener eurostyrkelsen kan ha sammenheng med at det også kan være forventninger om at Den eruopeiske sentralbanken ECB etter hvert må stramme inn på sin pengepolitikk.

Utfor med rupia og real
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets peker også på at det ikke bare er indiske rupi som har falt kraftig de siste dagene.

- Kursene i flere fremvoksende økonomier har falt markert i det siste og nedgangen fortsatt i går. Det gjelder spesielt indiske rupi som igår nådde rekordsvake 63,30 mot dollar, men også indonesiske rupia og ikke minst brasilianske real. De to sistnevnte falt begge til det laveste på fire år i gårsdagens handel, skriver Magnussen i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag.

Han mener svekkelsen skyldes både svak økonomisk utvikling og forventninger om at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve snart vil trappe ned støttekjøpene av verdipapirer, ofte omtalt som QE.

- India og Indonesia har store underskudd på sin utenriksbalanse, mens Brasil sliter med høy inflasjon. Valutaene rammes også at av Feds signaler om nedtrapping av QE, som fører til at investorer trekker sine plasseringer ut av fremvoksende økonomier på bred basis, skriver Magnussen.

LES OGSÅ:

<b>Bratt nedtur i Asia</b>

<b>Stormens øye er rett over Asia:- Det kan bli alvorlig</b>

<b>Euro når nye høyder</b>

<b>Frykter slutten på billige penger</b>

<b>Bunnen ut av indiske rupi</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.