Svakere vekst i Kina sender ringvirkninger til alle verdens hjørner.

Prisene på råvarer og mineraler har fått en knekk, og det rammer økonomiene i en rekke land hardt, skriver Dagens Næringsliv.

Alt fra plantasjer i Sørøst-Asia til gruveoperatører i Australia merker lavere etterspørsel fra Kina.

Stupende priser

Prisen har falt på kraftig på blant annet rågummi, jernmalm, palmeolje, sukker, nikkel, kaffe, kull, kopper og gull.

Nikkel-prisen har stupt rundt 40 prosent de to siste årene, mens råvareprisen på kaffe er mer enn halvert siden våren 2011. Sukkerprisen har på to år falt fra godt over 60 cents per kilo til mellom 35 og 40 cents.

«Kina-sjokket» påvirker nå valgkampen i Australia.

Igår bekreftet gruveselskapet Glencore Xstrata at de vil stenge en gruve i nordvest-Australia. Årsaken er fallende priser, høye produksjonskostnader og de høye kostnadene forbundet med å få sendt produktene til kundene.

Veiskille for Australia
Arbeidsledigheten øker i Australia og er på det høyeste siden 2009.

– Sannheten vi må akseptere er at den kinesiske råvareboomen er over. Prisene vi får på eksport av råvarer har falt nesten 25 prosent siden toppen og kan fortsatt falle, sa Australias statsminister Kevin Rudd i forrige uke.

Rudd, som driver valgkamp frem til september, mener at den australske økonomien er for avhengig av gruvesektoren og eksport til Kina.

– Akkurat nå befinner vi oss ved et veiskille for økonomien, sier han.

Halvert inntekt
Indonesia, Malaysia og Thailand produserer det meste av verdens palmeolje og rågummi.

Prisene på rågummi har de to siste årene falt fra over 4,5 dollar per kilo til godt under 2,5 dollar per kilo.

– Inntekten min er halvert det siste året. Det er åpenbart at svak etterspørsel fra Kina rammer oss, sier plantasjeeier Maruli Sitorus til Wall Street Journal.

Les også: Kina-krise vil ramme hele verden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.