For å virkelig å skjønne hvor viktig Kina er for verdensøkonomien kan det være verdt å merke seg følgende:

Kina utgjør rundt 15 prosent av verdensøkonomien, men har de siste årene stått for mer enn 30 prosent av veksten.

I årene før og etter finanskrisen har den årlige veksten i Kinas bnp vært på mellom ni og ti prosent, ifølge myndighetenes tall.

I år landet trolig veksten på et sted i overkant 7,7 prosent, ifølge IMFs ferskeste prognose fra mai i år. Ifølge myndighetenes offsielle tall var veksten på 7,8 prosent ifjor - den svakeste på 13 år.

LES OGSÅ:

Oppbremsingen de siste årene bidrar i seg selv til å trekke veksten i verdensøkonomien ned. Skulle kredittkrisen som har rammet kinesiske banker de siste dagene føre til ytterligere økonomisk oppbremsing, vil konsekvensene bli desto mer alvorlige for resten av verden.

- En oppbremsing fra rundt ni-ti prosent til syv prosent - og kanskje enda lavere - merkes jo veldig kraftig på den globale etterspørselen etter varer og tjenester, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.no.

 Rammer ikke bare råvarenasjonene
Noen land vil bli hardere rammet enn andre. For Norge vil en Kina-krise og påfølgende nedgang i oljeprisen kunne slå hardt ut. Men også andre råvarenasjoner har allerede fått merke at råvaremarkedet nå har tatt inn over seg at veksten i Kina bremser opp.

- Vi ser at Australia nå er rammet. Den australske dollaren har kollapset og veksten er veldig svak. I Sør-Afrika, som også er en råvarenasjon, har veksten også avtatt kraftig. Og vi ser også tendenser i norsk økonomi til svakere vekst, sier Wilhelmsen.

Og for flere av verdens største økonomier betyr Kina en hel del for hjemmeindustrien. Se bare på disse eksemplene:

  • Rundt 25 prosent av eksporten fra Sør-Korea går til Kina
  • Rundt 18 prosent av eksporten fra Japan går til Kina
  • Kina er det tredje viktigste eksportmarkedet for USA, og utgjør rundt syv prosent av nasjonens totale eksport
  • Kina er det femte viktigste eksportmarkedet for Tyskland. Eksporten til Kina utgjør rundt syv prosent av Tysklands totale eksport

Global effekt
- Kina er så stort at det vil ramme veldig mange land. En ting er den direkte effekten i råvaremarkedet, men man får svakere vekst i veldig mange andre land, sier Wilhelmsen.

For Norges del betyr dette at det ikke bare er den direkte effekten fra en Kina-krise, med lavere råvarepriser, men også at den inndirekte effekten vil kunne slå inn i norsk økonomi.

- Den globale effeken, ved at andre land rundt oss merker nedgang i Kina, vil også kunne påvirke annen norsk industri som i utgangspunktet ikke har noe med olje- og råvarer å gjøre, sier Wilhelmsen.

LES MER:

Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa

Aksjeanalytikernes optimisme blåst bort

- Ser ikke scenario med bankkrise i Kina

LES OGSÅ:
Slik bør nordmenn forberede seg
Fem krisetegn i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.