Å selge sand i Sahara er et uttrykk som brukes for å illustrere noe som i utgangspunktet synes umulig eller vanskelig.

Sannheten om sand er imidlertid at det er et svært ettertraktet råstoff mange steder i verden, og som selges til land man skulle tro hadde mer enn nok å ta av.

Ja, så viktig er sand blitt at det til og med finnes en underverden som driver med sand-smugling, skriver BBC.

Sand er faktisk den mest benyttede naturressursen i verden etter vann. Det brukes ifølge BBC i alt fra svømmebasseng-filtre, metallstøpegods og oljebrønner til smarttelefon-skjermer og tannpasta.

Ifjor ble det ifølge US Geological Survey totalt utvunnet 196 millioner tonn med sand og grus i verden.

I USA har etterspørselen etter sand vært eksplosiv de ti siste årene fordi det trengs mye sand til utvinning av skifergass med «fracking-»metoden. Bare i USA utgjorde markedet for sand og grus ifjor 8,3 milliarder dollar (68 milliarder kroner).

For fin sand

I Asia er det særlig Kina og India som importerer enorme mengder sand, først og fremst til bruk i sine store byggeprosjekter. Kina står for en femtedel av verdens sand-import, ifølge FNs Trade Statistics Branch.

Men også «ørkenland» i Asia kjøper mye sand.

Ifølge tallene fra FN-organet kjøpte De forente arabiske emirater ifjor sand og grus for 456 millioner dollar (3,7 milliarder kroner), selv om landet «flyter over» av sand.

Den fine ørkensanden er imidletid lite egnet i bygningsbransjen, så derfor må det importeres sand i enorme mengder til de gigantiske høyhusene som skyter opp særlig i storbyene Dubai (hovedstad i emiratet Dubai) og Abu Dhabi (hovedstad i De forente arabiske emirater).

Da Emiren av Dubai for noen år siden skulle forbedre to hesteveddeløpsbaner måtte han ifølge The Telegraph til et sted i nærheten av Liverpool i England for å finne den sanden som var god nok til hans raske hester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Dubai vil bygge enda høyere


Asia i dag: Kan bli Asias siste mirakeløkonomi

Kinas nye bobler: jernmalm og egg

 
Her kan du sove bort flyplassmarerittet  (2015)

Følg markedet på DN Investor