Regjeringen bruker 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tillater, og foreslår å bruke 125 milliarder oljekroner i år, melder NTB.

Dermed er bruken av oljepenger nær uendret fra høstens statsbudsjett. Da var oljepengebruken anslått til 0,7 milliarder kroner mer enn i revidert budsjett.

Selv om regjeringen bruker mindre penger en handlingsregelen tillater er oljepengebruken rekordhøy. Aldri tidligere har det blitt brukt så mye penger fra fondet i løpet av et år. Regjeringen kan bruke rekordmye penger, og samtidig holde seg godt under handlingsregelen, fordi oljefondet har vokst svært kraftig de siste årene.

I revidert budsjett ifjor la regjeringen opp til å bruke 116 milliarder kroner fra oljefondet.

Mer ekspansivt
Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet på budsjettet, som viser bruken av oljepenger, er nå anslått til 5,3 prosent målt som andel av årlig verdiskapning i Fastlands-Norge (bnp). Det betyr at budsjettunderskuddet som andel av bnp har økt med 0,6 prosentpoeng siden ifjor. I det opprinnelige budsjettforslaget fra i høst var endringen anslått til 0,1 prosent.

Statsbudsjettets utgifter anslås til å vokse med 3,4 prosent reelt i år, mens den nominelle veksten i statsbudsjettets utgifter er på 6,5 prosent, melder NTB tirsdag formiddag. I statsbudsjettforslaget fra oktober ifjor var det anslått en reell utgiftsvekst på 2,4 prosent i år, og en nominell vekst på 5,7 prosent.

Skatte- og avgiftsnivåene er nær uendret fra i fjor i forslaget til revidert budsjett. Sist helg la regjeringen fram sin tiltakspakke for næringslivet, der bedriftsbeskatningen blant annet ble redusert fra 28 til 27 prosent. Tiltakene er fullt finansiert, ved blant annet at muligheten multinasjonale selskaper har til å trekke fra gjeldsrenter på skatten reduseres, og bidrar dermed ikke til endringer av det totale skattenivået.

Bruker mindre enn fire prosent
Ifølge opplysningene fra NTB tar budsjettet utgangspunkt i at oljefondet var på 3825 milliarder kroner ved inngangen til 2013. I handlingsregelen sier at oljepengebruken skal være lik realavkastningen på fondet, som er anslått til fire prosent. Det betyr at regjeringen i år kunne brukt 153 milliarder kroner fra fondet.

Handlingsregelen åpner imidlertid for å bruke mer penger i dårlige tider og mindre i gode. I årets budsjett bruker regjeringen 3,3 prosent av anslått kapital i fondet.

Tror på lavere vekst
Regjeringen tror at veksten i Fastlands-Norge i år blir lavere enn tidligere anslått, ifølge NTB.

I budsjettet for i år som ble vedtatt før jul, la regjeringen opp til en vekst på 2,9 prosent i brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge. Når budsjettet nå revideres, anslår regjeringen at veksten vil bli 2,6 prosent.

Regjeringen legger til grunn at arbeidsledigheten vil holde seg stabil på rundt 3,5 prosent ledighet, og at sysselsettingen vil øke med mellom 30.000 til 35. 000 personer hvert år i 2013 og 2014.

Finansminister Sigbjørn Johsnen presenterer revidert nasjonalbudsjett klokken 11.00 tirsdag formiddag. DN.no følger pressekonferansen!

LES MER: Alt om revidert nasjonalbudsjett

(©NTB) / DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.