16.10 Landsorganisasjonen (LO) mener regjeringens reviderte budsjett «bekrefter trygg styring av norsk økonomi», men er samtidig bekymret for billig utenlandsk arbeidskraft.

– Vi er også bekymret for inkluderingen av utsatte grupper i arbeidsmarkedet. De får det stadig tøffere i konkurransen med ofte altfor billig importert arbeidskraft, sier nyvalgt LO-leder Gerd Kristiansen.

15.00 Finansminister Sigbjørn Johnsen sa tidligere tirsdag at det er riktig å holde igjen bruken av oljepenger. Den holdningen stemmer dårlig overens med pengebruken i budsjettet, hevder BI-professor Hilde C. Bjørnland. Hun peker på at utgiftsveksten i høstens budsjett lå på 2,4 prosent, mens den nå ligger på 3,4 prosent. Hun peker på at tallene fra statsbudsjettet for den siste tiårsperioden viser at 2013 blir et rekordår, bare slått av finanskriseåret.

– Jeg vil si at forbruket passer et land i krise - ikke et land i vekst, sier Bjørnland til DN.no .

13.50 De fire opposisjonspartiene etterlyser flere løft i et budsjett der regjeringen bruker rekordmye penger.

Høyre og Venstre ville brukt mer penger på utdanning av lærere og mer til forskning, KrF etterlyser penger til rusmisbrukere og Fremskrittspartiet ville brukt mer til infrastruktur enn det regjeringen legger opp til i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram tirsdag. Finanspolitisk talsmann i Høyre Jan Tore Sanner sier budsjettet ikke ser langt nok fram:

– Regjeringen legger fram et ekspansivt budsjett, men uten tiltak for fremtiden. Isteden smører de bare tynt utover. De har fått veldig mye penger mellom hendene, men de prioriterer ikke, sier Sanner til NTB.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at av hensyn til kronekurs og konkurranseutsatte virksomheter, legger regjeringen vekt på å ikke bidra til større press i økonomien.

– Med dette forslaget følger regjeringen opp det bidraget til å dempe kostnadspresset i Norge som partene i arbeidslivet ga i arbeidslivet.

13.20 Sjeføkonomer NTB har snakket med tror ikke at budsjettet vil få stor betydning morgendagens rentebeslutning i Norges Bank.

– Revidert nasjonalbudsjett betyr lite for rentefastsettelsen fra Norges Bank som legges fram onsdag, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets skriver i en kommentar at revidert nasjonalbudsjett er litt mer ekspansivt enn det Norges Bank la til grunn i mars. Men det betyr så lite at det kan betraktes som enda et argument for å holde renten uendret onsdag, skriver han.

Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, sier til NA24 at regjeringen i det reviderte budsjettet har kuttet renteanslagene betraktelig i forhold til det som lå til grunn for statsbudsjettet. Han tror det kommer to rentenedsettelser fra Norges Bank i år og en neste år.

13.00 Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener budsjettforslaget som ble lagt frem i dag spiser opp alle ekstramilliardene regjeringen sparte inn i forrige budsjett, og synes forslaget bærer preg av at «det lukter et valgår her» .

– Det tyter ut i at de oppjusterer veksten i offentlige investeringer. Og så har de også oppjustert veksten i offentlig forbruk litt. Det kan se ut for at det man har spart inn på Folketrygden kommer ut igjen i høyere offentlig aktivitet, sier Juel.

12.59 Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener regjeringens reviderte nasjonalbudsjett bidrar med altfor forsiktige løsninger på problemer i norsk økonomi. De frykter konsekvensene av en svak internasjonal konjunkturutvikling og svak konkurranseevne, men mener tiltakspakken regjering la frem på søndag peker i riktig retning.

– Dimensjoneringen av tiltakene er imidlertid svært forsiktige i forhold til utviklingen vi nå ser internasjonalt. Også etter reduksjonen i skattesats ligger Norge høyt over våre nordiske naboland, sier NHO-direktør Petter Haas Brubakk.

12.09 I revidert nasjonalbudsjett øker regjeringen bevilgningen til kontantstøtte med over 30 prosent, fra 878 millioner kroner til 1.200 millioner kroner. Kristelig Folkeparti mener bevilgningen viser at regjeringen, som gjentatte ganger har tatt til orde for å avskaffe ordningen, har vært på kollisjonskurs med hva barnefamiliene selv ønsker, ifølge Hans Olav Syversen, partiets parlamentariske leder og finanspolitisk talsmann.

12.00 Finansminister Sigbjørn Johnsen benyttet anledningen ved fremleggelsen av statsbudsjettet til å komme med stikk mot Høyre.

– Høyre må klarlegge om de står på handlingsregelen og en ansvarlig pengebruk. Høyre er på glid i dette spørsmålet, men i feil retning, sa Johnsen ifølge NTB.

Handlingsregelen er en retningslinje som angir hvor mye oljepenger som kan brukes i budsjettet. Ifølge regelen kan inntil 4 prosent av oljefondets verdi ved årsskiftet brukes i budsjettet det påfølgende året. Selv om regjeringen nå foreslår å bruke mindre penger en handlingsregelen tillater er oljepengebruken rekordhøy. Aldri tidligere har det blitt brukt så mye penger fra fondet i løpet av ett år.

11.46 Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen savner grep for næringslivet.

– På den ene side sier regjeringen at det går dårligere i norsk økonomi, og at det er behov for å gjøre grep for norsk næringsliv. Men det er ingen tiltak i revidert budsjett. Det burde det vært for å sikre arbeidsplasser og konkurranseevne, sier han til NTB.

Solvik-Olsen mener videre regjeringens pengebruk fører til en boligboble.

– Regjeringen har advart mot overoppheting av boligmarkedet, men ser man på det som bevilges av penger utenfor handlingsregelen, så bruker denne regjeringen nesten 14 milliarder kroner til å gi mer lån gjennom Husbanken og Statens pensjonskasse – nettopp inn i boligmarkedet. Man strammer inn for private bankers mulighet til å låne ut penger, men åpner slusene for offentlige banker. Det er ikke heldig, sier Ketil Solvik-Olsen.

11.37 Ifølge Justisdepartementet var det i fjor en tendens til mer omfattende saker, og antall rettsdager det året er det høyeste som er registrert. Regjeringen foreslår derfor å styrke statsadvokatene og Riksadvokaten med 6,1 millioner kroner i år.

I tillegg vil regjeringen opprette tre utrederstillinger i Høyesterett. Mellom 2005 og 2012 økte antallet innkomne saker med 15 prosent – mens antallet utredere i samme periode har vært uendret. Samtidig ser Høyesterett en klar utvikling i retning av stadig mer komplekse saker, skriver NTB.

Justisdepartementet foreslår i revidert nasjonalbudsjett også å styrke livvakttjenesten til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med 20,8 millioner kroner i år.

11.34 Regjeringen lover kommunene mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer i 2014, ifølge kommueproposisjonen som ble lagt frem i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i dag.

Selv om mye er bundet opp i kommunale tjenester til en endret befolkning, flere barn og flere eldre, blir det ifølge kommunalminister Liv Signe Navarsete midler igjen til kommunenes egne satsingsområder. I revidert nasjonalbudsjett varslet regjeringen en vekst i kommunenes frie inntekter på mellom 5 og 5,5 milliarder kroner i 2014.

– Dette er nødvendig for å oppfylle innbyggernes forventninger og innfri de løftene som er gitt, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i kommunesektorens organisasjon KS til NTB.

11.25 Mange boligprosjekter i storbyene forsinkes av klagesaker og innsigelser. Regjeringen foreslår derfor 10 millioner kroner ekstra for å redusere behandlingstiden hos fylkesmennene og få mer fart på boligbygging og samferdsel.

11.20 Regjeringen tror veksten i norsk økonomi i år vil ende opp 2013 blir et helt gjennomsnittlig år . Til neste år ser regjeringen for seg en vekst på 3,0 prosent i norsk økonomi. Dette er litt høyere enn i budsjettforslaget i høst, da veksten ble anslått til 2,9 prosent.

Les hele saken: 2013 blir et helt gjennomsnittlig år

11.16 I dag ble det også gjort to endringer blant regjeringens statssekretærer. Per Rune Henriksen, som siden 2010 har vært statssekretær for olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), erstattes av Ane Hansdatter Kismul (Sp). Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, Trygve Svensson, er utnevnt til statssekretær for statsråd Trond Giske (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet.

11.13 Opposisjonen krever sterkere styring av norske EØS-midler som skal gå til Europas fattige. Størstedelen går til miljøprosjekter, ikke til å bekjempe sosial nød , ifølge NTB.

11.11 Høyre reagerer på at regjeringen ikke har prioritert rusbehandling, psykiatri og etter- og videreutdanning av lærere i revidert nasjonalbudsjett.

– Det er skuffende at de rødgrønne ikke prioriterer kunnskap og næringsrettet forskning, sier finanspolitisk talsmann og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner til NTB.

11.08 Partiet Venstre savner satsing på kunnskap, klima og gründere.

- Budsjettet vitner om en trøtt regjering som har gått tom for ideer og som trenger avløsning. Dette var siste mulighet regjeringen hadde før valget til å vise hva de vil satse på. Venstre mener regjeringen ikke leverer noen plan for Norge og savner blant annet satsing på lærere, gründere, kollektiv i byene og fattigdomsbekjempelse, skriver Venstre i en pressemelding .

11.00 – I lys av situasjonen i norsk økonomi er det riktig å holde igjen i bruken av oljepenger, sa finansminister Sigbjørn Johnsen da han - la frem regjeringens forslag til revidert statsbudsjett for 2013 .

Men selv om regjeringen bruker mindre penger en handlingsregelen tillater er oljepengebruken rekordhøy. Aldri tidligere har det blitt brukt så mye penger fra fondet i løpet av et år.

10.57 Regjeringen foreslår i revidert statsbudsjett å bruke 100 millioner kroner til omsorgstiltak , der 55 millioner kroner skal øremerkes et program for å styrke velferdsteknologi. Satsingen er en oppfølgingen av stortingsmelding om morgendagens omsorg, som ble lagt fram i april, skriver NTB.

10.50 Her er nøkkeltallene regjeringen legger til grunn for norsk økonomi. Tallene for 2012 i parantes:

  • Bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge: 2,6 prosent (3,5 prosent).
  • Det private forbruket er forventet å øke med 3,4 prosent (2,9 prosent). Det offentlige forbruket er ventet å øke med 2,5 prosent (2,1 prosent).
  • Bedriftenes investeringer i Fastlands-Norge øker med 1,9 prosent (2,7 prosent). Oljesektorens investeringer øker med 10 prosent (14,4 prosent).
  • Arbeidsledigheten (AKU) anslås til 3,4 prosent (3,2 prosent).
  • Årslønnsveksten blir 3,5 prosent (4,0 prosent).
  • Konsumprisveksten blir 1,7 prosent (0,8 prosent).
  • Råoljeprisen anslås til 600 kroner per fat (649 kroner).

10.33 Regjeringen har 5 milliarder kroner mer å rutte med i år fordi sykefraværet ifjor var lavere enn forventet sykefraværet ifjor var lavere enn forventet, skriver NTB.

09.53 Her er en oversikt over hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsett så langt:

  • Regjeringen bruker 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier, 125 milliarder kroner, eller 3,3 prosent av anslått kapital i oljefondet.
  • Selv om regjeringen bruker mindre penger en handlingsregelen tillater er oljepengebruken rekordhøy .
  • Statsbudsjettets utgifter anslås til å vokse med 3,4 prosent reelt i år, mens den nominelle veksten i statsbudsjettets utgifter er på 6,5 prosent.
  • Før jul la regjeringen opp til en vekst på 2,9 prosent i brutto nasjonalprodukt, nå anslås veksten til 2,6 prosent .
  • Det foreslås 750 millioner i krisepakke for skogsektoren.
  • Bevilgningene til øke bevilgingene til Jernbaneverket .
  • Det foreslås 416 millioner kroner ekstra til utgifter etter 22. juli-angrepene.
  • Selskapsskatten senkes fra 28 prosent til 27 prosent.
  • Regelverket for oljeselskapenes skattefradrag ved investeringer på sokkelen strammes inn.
  • 70 millioner kroner ekstra bevilges for å få fortgang i IKT-arbeidet ved sykehusen .

09.43 Regjeringen vil øke bevilgningen til barnevernet med 174 millioner kroner, skriver NTB. Ifjor mottok om lag 52.000 barn og unge tiltak fra barnevernet

09.39 Toll- og avgiftsetaten får 20 millioner kroner ekstra i revidert budsjett for å utvide antall biloppstillingsplasser ved Svinesund grensekontrollstasjon, i tillegg til et nytt bomsystem på området, melder NTB.

09.32 Regjeringen foreslår i det reviderte statsbudsjettet å øke bevilgingene til Jernbaneverket med 329 millioner kroner, som ifølge regjeringen skal brukes til brannsikring av Oslotunnelen og tiltak på Ofotbanen i Nordland.

09.30 Vrakpanten øker med 500 kroner fra 1. juli, og blir dermed på 3.000 kroner per bil, melder NTB. Det blir tredje året på rad med økning. Tall fra årets første tre måneder viser at nordmenn vraker stadig flere biler , og over 55.000 biler ble levert inn til vraking. Dette var en økning på nesten 20 prosent fra samme periode i 2012.

09.26 Utgiftene etter terrorangrepet 22. juli er fortsatt betydelige. Regjeringen foreslår derfor en ekstrabevilgning på 416 millioner kroner i revidert statsbudsjett, ifølge VG Nett.

09.20 Statsbudsjettets utgifter anslås til å vokse med 3,4 prosent reelt i år, mens den nominelle veksten i statsbudsjettets utgifter er på 6,5 prosent, melder NTB.

09.16Selv om regjeringen bruker mindre penger en handlingsregelen tillater er oljepengebruken rekordhøy. Aldri tidligere har det blitt brukt så mye penger fra fondet i løpet av et år. Regjeringen kan bruke rekordmye penger, og samtidig holde seg godt under handlingsregelen, fordi oljefondet har vokst svært kraftig de siste årene.

08.59 Regjeringen bruker 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier, og foreslår å bruke 125 milliarder oljekroner i år, melder NTB.

08.29 Flere av de viktigste endringene i budsjettet er allerede kjent. Søndag presenterte statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen en tiltakspakke for fastlandsbedriftene. Skatten for bedrifter og selvestendig næringsdrivende blir redusert fra 28 til 27 prosent. Reduksjonen finansieres ved at muligheten multinasjonale selskaper har til å trekke fra gjeldsrenter på skatten reduseres.

Samtidig strammes regelverket for skattefradrag ved investeringer på sokkelen inn. Med dagens skatteregler får oljeselskapene fratrekk for 93 prosent av kostnadene ved utbygginger på norsk sokkel. Ifølge DN.nos beregninger vil endringen føre til at oljeselskapene ved utbygging nå vil få et samlet fratrekk på 89,3 prosent.

Totalt vil reduksjonen utgjøre rundt 70 milliarder kroner for oljeselskapene målt som nåverdi over perioden fra 2013 til 2050 - eller rundt tre milliarder kroner årlig.

LES MER OM TILTAKSPAKKEN HER: Dette er tiltakene

Formuesskatten økes for sekundærboliger og næringseiendom fra 50 prosent til 60 prosent av anslått markedsverdi. Økt verdivurdering av sekundærboliger vil ifølge regjeringen dempe prisutviklingen i boligmarkedet og gi staten økte inntekter på omtrent 500 millioner kroner.

I forrige uke la dessuten regjeringen frem en tiltakspakke for skogsindustrien på 750 millioner kroner. Les mer om pakken her: 750 millioner i krisepakke

08.15 «Oljefondet har vokst mer enn regjeringen så for seg i fjor, så det ventes at budsjettet innebærer en offentlig pengebruk som ligger et stykke under handlingsregelen, som sier at regjeringen maks kan bruke fire prosent av kapitalen i oljefondet ved inngangen av året. Oljefondet har nå vokst til over 4300 mrd kroner, det vil si over 1,5 gang norsk bnp, så regjeringen har godt armslag, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten fra Handelsbanken.

08.10Nordea Markets skriver følgende om dagens budsjettfremleggelse: «Her hjemme får vi revidert nasjonalbudsjett. Normalt blir det mottatt av markedet med et stort gjesp. Vi tror ikke det er grunn til å vente noe annet denne gangen. Norges Bank har i siste Pengepolitisk Rapport lagt til grunn en viss ekspansiv innretting i finanspolitikken, faktisk mer enn det som fremgikk av Nasjonalbudsjettet 2013 fra i høst. Det betyr at det er rom for en noe mer ekspansiv innretting i revidert budsjett uten at det får konsekvenser for pengepolitikken».

08.08 Ifølge NTB har regjeringen fem milliarder kroner mer å rutte med i årets budsjett fordi sykefraværet ifjor var lavere enn forventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.